Moi Moi
Helgoland

Moin, Moin – Zvoki morja na nemških plažah

Pobegnite iz vsakdanjega vrveža in začutite sonce na svoji koži. Zakopljite stopala v pesek in prisluhnite pomirjajočemu šumu morja.

Potešite hrepenenje po morju in obiščite nemško obalo ali pa katerega od skupno 77 otokov v Severnem in Baltskem morju. Čeprav so vse lokacije ob vodi, je vsaka na svoj način edinstvena. Počitniška dežela Nemčija z raznovrstno obalo – od sanjskih peščenih plaž do neokrnjene narave, popolne za dolge sprehode – vabi na čudovite počitnice ob vodi.

Sylt: pletene košare »Strandkörbe« na sipinah Severnega morja © DZT / Francesco Carovillano

Kar 42 km dolga in približno 70 m široka peščena plaža na drugem največjem nemškem otoku Usedom je najdaljša in ena najlepših plaž v Nemčiji. Otok je med Nemci priljubljeno počitniško letovišče že od 19. stoletja.

Helgoland, edini nemški otok na odprtem morju, je znan po svojih rdečih pečinah, bližnji otok Düne pa je s svojimi prelepimi plažami pravi raj za kopanje. Poletni obiskovalci si morajo plažo sicer občasno deliti s tjulnji. Tam namreč živijo velike kolonije navadnih in sivih tjulnjev – do ljudi so precej zaupljivi, saj je lov na tjulnje prepovedan.

Sylt: Hörnum © DZT / Francesco Carovillano

Ne glede na to, kaj radi počnete na počitnicah; ljubitelji morja boste tukaj našli, kar iščete!

Embrace German Nature – v objemu narave

Nemčija ima številna vznemirljiva velemesta; na mestnem potovanju pa si je včasih treba tudi nekoliko odpočiti. In nič ni boljšega, kot da pobegnete v naravo, raziskujete neznane poti in si tam naberete novih moči. Ali ste vedeli, da skoraj polovico države predstavljajo travniki in gozdovi? Tretjina nemškega kopnega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena – 16 narodnih parkov, 104 naravni parki in 16 Unescovih biosfernih rezervatov. In da ima Nemčija dva morja?

Bad Hindelang: alpsko jezero Schrecksee v Allgäuu © DZT / Axel Brunst

Zgodbe domačinov o povezanosti z naravo

Vodička po muljastih plitvinah:

»Vsak pohod po muljastih plitvinah je drugačen; vsak je na svoj način čaroben.« Kako s pomočjo galebov najti plitke prehode prek globljih kanalov, kje je nevarnost, da se pogreznemo v blato, in kaj narediti, ko se nenadoma spusti morska megla – to znanje je za državno certificirano vodnico po muljastih plitvinah Julio Kobsch tako samoumevno kot (slan morski) zrak, ki ga diha. Na vodenih ogledih obiskovalcem pokaže, zakaj je Waddensko morje, znamenitost na Unescovem seznamu svetovne dediščine, edinstven del Nemčije: »Poslušati zvoke muljastih plitvin je pravi balzam za ušesa in duha.«

 

Šepetalka tjulnjev

»Nič ni tako lepo kot pogled na mladega tjulnja, ki zaplava v svobodo.« Waddensko morje in njegovi prebivalci so Tanji Rosenberger že od nekdaj pri srcu. Odrasla je v Hamburgu in ostala povezana z naravo severne Nemčije. Na postaji za tjulnje v Friedrichskoogu je napisala diplomsko nalogo in takoj po izpitih prevzela njeno vodenje. Od leta 1997 je tako ohranjanje habitata in zagotavljanje zdrave populacije tjulnjev ne le njeno delovno, temveč tudi življenjsko poslanstvo. Postaja za tjulnje je edinstven objekt na obali Waddenskega morja v Schleswig-Holsteinu in je od jeseni 2020 certificirana kot trajnostna izobraževalna ustanova.

 

Rečna popotnica

Yvonne Huber oblečena v lužiškosrbsko narodno nošo vodi svoj čoln po mirnih rekah Spreewalda in svojim gostom kaže lepote Unescovega biosfernega rezervata. Po poklicu je pravzaprav kuharica, že sedem let pa je njena glavna dejavnost čolnarjenje, ki je sicer tradicionalno moška domena. Poleg izpita za čoln in prave tehnike ta poklic zahteva tudi veliko moči. Še pomembnejši pa so ljubezen do narave ter odprte oči in ušesa za dogajanje v vodi, na bregovih in na drevesih. Rečni popotnici in čolnarki Yvonne Huber teh veščin in znanj ne manjka – Spreewald in njegove reke pozna kot lasten žep.

 

Gozdna čuvajka

Delovno mesto Sandre Wendt, čuvajke v narodnem parku Hainich, predstavlja 7.500 hektarjev narave. Zanjo je to sanjska služba, saj obožuje gozd ter rastline in živali v njem; življenja brez tega ekosistema si ne predstavlja. Narodni park Hainich je drugi najmanjši v Nemčiji, vendar pa je edinstven naravni biser: je del največjega povezanega območja nemških listnatih gozdov in del znamenitosti Starodavni bukovi gozdovi in Prvinski bukovi gozdovi Karpatov in drugih evropskih regij na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Delovne naloge gozdarke in čuvajke Sandre Wendt so raznovrstne: od spremljanja žoln – tam živi sedem avtohtonih vrst – do okoljske vzgoje za goste narodnega parka. »Narava deluje samo, kadar je med seboj povezana. Ljudje smo od nje močno odvisni.«

Dollern: Waddensko morje © DZT / Francesco Carovillano

Opisano zgoraj pa je le majhen delček vsega, kar ponuja Nemčija. Poiščite navdih za poletne počitnice in odkrijte nove kraje. Nemčija čaka na vaš obisk!

Nemška turistična organizacija

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL