Kar dva Elanova izdelka prejela prestižni nagradi Red Dot

Skupina Elan je letos prejela kar dve prestižni oblikovalski nagradi Red Dot.

Begunje (maj 2022) – Elan si je v svoji skoraj 80-letni zgodovini prislužil sloves ultimativnega inovatorja. Letos sta že drugo leto zapored namreč kar dva izdelka znamke Elan prejela prestižni oblikovalski nagradi Red Dot: smučka Elan Ripstick tour 104 in jadrnica Elan E6. Globalno priznana znamka iz Begunj na Gorenjskem je za svoje izdelke prejela že več kot 300 mednarodnih nagrad, od tega že 13 Red Dot. Žirije po vsem svetu so vedno znova navdušene tako nad inovativnimi tehnološkimi rešitvami kot tudi nad oblikovno-grafično zasnovo izdelkov znamke Elan.

Tudi navtična divizija podjetja Elan ne zaostaja s svojo inovativnostjo, saj je letos že drugo leto prejela nagrado Red Dot: Product design 2022. Zmagovalna jadrnica leta 2022 je Elan E6, ultimativni »performance cruiser«, ki je največji predstavnik Elanove E-linije do sedaj.

Elan je pri tem projektu združil moči z vrhunsko ekipo vodilnih podjetij na svojih področjih, kar je vodilo do razvoja še lažje, hitrejše in obenem trdnejše jadrnice z unikatno in dovršeno estetiko, ki brez dvoma poskrbi, da ta ne ostane neopažena. S tem je E6 osvojila že drugo nagrado za oblikovanje od sredine marca, ko je bila uradno lansirana.

Za področje navtične arhitekturo so se povezali z že ustaljenim partnerjem Humphreys Yacht Design, za kompozitno tehnologijo s podjetjem Gurit, finalno postavitev palubne opreme in ergonomijo kokpita pa so za piko na i določili s profesionalnimi slovenskimi jadralci Tomažem Čopijem, Mitjo Margonom in Bojanom Volčičem. S tem je jadrnica pridobila neprekosljive jadralne lastnosti, po katerih hrepeni vsak izkušeni jadralec.

Nagrajeno oblikovanje nove Elan E6 je plod sodelovanja podjetja Elan in priznanega italijanskega design studia Pininfarina, ki je v zadnjih 10. letih osvojil že več kot 50 nagrad za oblikovanje. Značilen Pininfarinin slog, ki ga je moč občudovati na športnih avtomobilih znamke Ferrari, superjahtah Wally in več kot 600 drugih transportnih sredstvih športnega značaja je tako dobro zaznamoval tudi videz Elanovega novega paradnega konja. Tako lahko danes na valovih že občudujemo športne poteze E6, ki opozarjajo na njen dinamičen in agresiven karakter, obenem pa oči razvajajo elegantne mehke linije in čiste površine, ki se vijejo vse od krme pa do glavne kabine v notranjosti jadrnice.

Oblikovalska ekipa je pri oblikovanju v osnovi sledila značilnostim Elanove E-linije. Končni izgled je zelo unikaten, saj so imeli v nadaljevanju povsem proste roke pri ustvarjanju. Ohranili so centralno trapezoidno okno, preostala dva sta beljena. Ohranjena je tudi črna stranska linija, ki povezuje palubna okna, pri Pininfarini pa so ji dodali njen značilni prelom na palubno streho. Vstop v interier zaznamujejo stopnice heksagonalne oblike, ki so pri E6 za razliko od ostalih modelov iz stekloplastike, kar je omogočilo veliko več manevrskega prostora pri oblikovanju. Design stopnic učinkuje tudi kot centralni element salona, saj napove slog notranjega oblikovanja v nadaljevanju. Interier zaznamuje prepletanje različnih materialov, barv in struktur: od naravno brušenega svetlega hrasta pa do različnih svetlih tehničnih tkanin, ki jih nevsiljivo dopolnijo funkcionalni črni mat detajli. Ti sicer precej svetlemu in odprtemu bivanjskemu prostoru dodajo športni značaj, ki je v samem bistvu jadrnice Elan E6.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL