Nadaljevanje …

Gradnja projekta REV Ocean, 182.90 m dolge raziskovalne superjahte se po 2 letih premora nadaljuje

Ko bo zgrajena, bo ta raziskovalna superjahta prevzela titulo največje jahte na svetu. Projekt je pred 2 leti trčil ob nekatere resne probleme konstrukcijske narave (stabilnost) in zato obtičal sredi gradnje. Sedaj pa je investitor objavil novico, da je bil z ladjedelnico VARD  dosežen dogovor o dokončanju  projekta REV Ocean- superjahte namenjene znanstvenim odpravam. Za zagotovitev funkcionalnosti plovila bo trup podaljšan za 12 metrov, s tem bo tudi prostorsko povečana znanstvena zmogljivost v glavnem hangarju jahte, odstranili pa so tudi nekaj palub (višina). Ladjedelnica VARD zdaj pričakuje, da bo superjahta dobavljena februarja 2025, kar pomeni, da bo plovilo operativno konec 2026.

 

 

Nova dela na superjahti katere zunanji dizajn je delo studija Espen Øino International in notranjostjo, ki je delo studija H2 Yacht Design se bodo sicer predvidoma nadaljevala v prihodnjem letu. Poročila iz leta 2021 so nakazovala, da bi se zaradi zapletov in zamud skupni stroški projekta lahko povzpeli na 500 milijonov dolarjev (sedaj verjetno več, glede na splošno situacijo).

REV Ocean je namenjena tako raziskovalnim in znanstevnim dejavnostim, kot tudi luksuznim križarjenjem, predvsem za goste, ki radi obiskujejo težko dosegljive kraje in združujejo dopust z učenjem in raziskovanjem v družbi znanstvenikov. Ko bo plula v “raziskovalnem načinu” je REV Ocean zasnovana tako, da lahko prevaža do 60 znanstvenikov in 30 članov posadke ali do 36 gostov in 54 članov posadke, ko se bo uporabljala za luksuzne ekspedicije. Jahta bo sicer opremljena z najsodobnejšo opremo za vzorčenje, opazovanje, kartiranje in komunikacijo, služila pa bo za za izvajanje raziskav, ki zajemajo celoten morski ekosistem, od obalnega območja do prepadnih globin ter od polarnih območij do tropov.

Vir: REV Ocean

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL