Krpani kljub strganemu jadru zanesljivo do šestnajstine finala

Zadnje srečanje prvega kroga finalne serije zlate lige se je izteklo po željah in pričakovanjih slovenske posadke, ki se je z drugim mestom in skupno 14 točkami zanesljivo uvrstila v naslednje kolo.

V šestnajstino finala je napredoval tudi neporaženi Tahiti (19 točk), medtem ko sta Bolgarija (8 točk) in Peru (7 točk) izpadla iz igre.

Vasilij Žbogar, Igor Lah, Tomaž Čopi, Mitja Margon, Jani Klemenčič, Vid Jeranko, Mitja Beltram, Tina Mrak in Gašper Strahovnik so v sklepnem plovu z dvojnim točkovanjem suvereno opravili s tekmeci na morju. V 7 do 10 vozlih vetra so se izkazali že na startu in brez napak jadrali do zadnje stranice. Ko se je že zdelo, da morajo regato le še zaključiti, pa je v balonastem jadru zazevala velika luknja. Izkušenih morskih mačkov havarija v zadnji stranici ni vrgla iz tira in s previdnim upravljanjem jadra so uspeli pripluti drugi v cilj.

»Med obračanjem zadnje oznake smo opazili luknjo v »gennakerju«. Kako se je strgal ne vemo, sta se pa Mitja Margon in Mitja Beltram v tej situaciji res izkazala. Pri jadranju z vetrom sta do cilja pazila, da jadro ni bilo preveč napeto, sicer bi lahko počilo. Njun občutek je bil v danih okoliščinah res ključen, saj bi se vse skupaj lahko za nas končalo bistveno slabše,« je dramo na krovu opisal Žbogar.

Poleg Slovenije si je z nizom štirih zmag mesto v šestnajstini finala prislužil tudi nepremagljivi Tahiti, medtem ko sta se Bolgarija in Peru morala posloviti.

»Pričakovali smo, da bodo začetni boji lažji, ampak vse kvalificirane ekipe na pokalu so izjemno dobro pripravljene. Nam tej treningi malo manjkajo. Z drugim mestom smo zadovoljni, saj smo bili iz dneva v dan boljši in se zanesljivo uvrstili v nadaljevanje tekmovanja,« je misli strnil kapetan Vasilij Žbogar.

Tekmovalce sedaj čakata dva dneva počitka, ki ga bodo v slovenskem taboru izkoristili za regeneracijo. »Na prizorišču se nam bo v naslednjih dneh pridružilo še pet slovenskih jadralcev, ki nam bodo pomagali pri menjavah, kajti regate so fizično in psihično naporne. Nismo najmlajša ekipa in potrebujemo malo svežih moči,« je novo postavo v naslednjem krogu napovedal prvi mož Krpanov.

KONČNI VRSTNI RED: 1/32 finala, 1. skupina, 4 regate

1. TAH 19 točk
2. SLO 14 točk
3. BUL 8 točk
4. PER 7 točk

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL