Bavaria C45

Besedilo: Julijan Višnjevec

Bavaria Yachts spada med štiri najbolj ugledne evropske ladjedelnice. Obenem so te ladjedelnice med seboj konkurenčne; čeprav ima načeloma vsaka svoje kupce, se tržni delež deli tudi po tržiščih in naklonjenosti med kupci. Preden so Bavarci naredili temeljito prevetritev, so naredili raziskavo, ki je pokazala svetovne trende med jadrnicami. Sami pri sebi so čutili, da lahko ponudijo več, in če pogledamo njihove proizvodne kapacitete, so bili dejansko že zdavnaj kupcem sposobni ponuditi še višjo kakovost, večja plovila in več izbire vgradnih materialov. To pa v serijski proizvodnji ni tako enostavno. A vendar so v Nemčiji, morda tudi po zaslugi avtomobilske industrije, kadri zelo dobro podkovani in sposobni implementacije dobrih praks. Kar se tiče logistike in urejenosti tovarne v Giebelstadtu, nimam kaj dodati. Vzorno urejeni so delovni procesi, pogled na polno dolgo proizvodno linijo pa fascinanten.

 

Dizajn in Vacutec

Seveda, kljub vsej tehnični pripravljenosti ladjedelnice ni uspeha brez dizajna in pravilnega projektiranja. Priznani italijanski navtični arhitekt Maurizio Cossutti in njegova ekipa so načrtovali C 45 in vanjo vnesli nekatere karakteristike veliko večjih plovil. Po vzoru C 57, so se dobre rešitve prenašale tudi na manjšo različico, čeprav imamo v ponudbi tudi povsem novo C 50, ki je ravno prava mešanica med našo testno in zastavonošo.

Korenitim dizajnerskim spremembam, predvsem v zunanji liniji in trupu, so sledile tudi tehnološke. Klasično laminiranje je začel postopoma izpodrivati postopek vakuumske tehnologije, imenovan Vacutec. Uporabili so jo že pri gradnji nove generacije motornih čolnov ter nekaterih modelov jadrnic. Z napredno tehnologijo pri Bavarii uporabljajo le kakovostne vinil ester smole, rezultat pa je natančno odmerjen razpored materiala in posledično lažji ter kakovostnejši trup. S pomočjo vakuumske infuzije sta pri C 45 narejena trup in paluba.

 

Holiday, Style in Ambition

Tri različice najlepše nakazujejo razvojno smer in delijo jadrnice po namenu uporabe. Na eni platformi zmogljivega trupa se menjava oprema, njena kakovost in predvsem njena količina. Velika prednost je tudi izbor števila kabin, ki je lahko od 3 pa vse do 5, kar je dokaj edinstveno v tem velikostnem razredu.

C 45 Holiday je v osnovi najbolj dostopna in mišljena za potrebe čarterja. V tem primeru bi imela petkabinska različica dve kabini v premcu, dve dvoposteljni v krmi in eno s pogradom na mestu toaletnega prostora v krmi. Na palubi ne bomo našli tikovine, v kokpitu pa je v sredini postavljena ena raztegljiva miza. K paketu spada osnovna oprema z jadri in sidrom vred.

Seveda smo ljudje različni, vsak ima svoje ambicije in plane kaj bo v osnovi z jadrnico počel, zato sta v ponudbi C 45 na voljo še dve različici.

C 45 Style ponuja bogato dodatno opremo, z dvema mizama v kokpitu in prehodom po sredini. Kokpit s sedišči in skladiščni prostori na krmi so bili na našem testnem primerku obdani s tikom, paluba pa ne, kar se mi zdi tudi racionalna odločitev. Pri Style različici lahko izbirate med kakovostno notranjo opremo in barvo pohištva, v našem primeru je bila to klasična tikovina. Na voljo so še bolj svetli in bolj temni odtenki lesa, a to je že stvar okusa.

C 45 Ambition predstavlja najbolj dinamično različico in ponuja boljše jadralne lastnosti. Navtični arhitekti iz studia Maurizia Cossuttija so poznani po številnih regatnih jadrnicah, celo snovanju bolidov za Pokal Amerike. A tokrat gre za nadgradnjo v smislu zamenjave aluminijastega jambora z višjim karbonskim, odprto krmo, čeprav se obenem ni potrebno odreči kopalni ploščadi, ki je v sled tega nekoliko manjša. V tem primeru bomo na trupu našli črno črto in črno pobarvano vodno linijo.

 

Na palubi

Prstni odtis projektanta Maurizia Cossuttija je viden na slehernem čevlju jadrnice, kar je bila tudi želja ladjedelnice. Trup se oklepa klasičnih linij in nima tako imenovanega bočnega zgiba, saj gre v osnovi za hitro potovalno jadrnico. Glede na sorazmerno visoke boke trupa jadrnice je nadgradnja nizka in elegantno zaobljena. Po obliki bolj spominja na tiste z večjih jadrnic. Paluba je čista, nadgradnja pa sestavljena v dveh ravneh, z nižjim delom na premcu. Vrvi so skrite in speljane po tunelih do vitlov na krmi, postavljenih tik ob krmilu. Na kabini ne bomo več našli vitlov za dvižnice in krajšave jadra, so pa na tistem mestu sedaj okna. Po par vitlov na vsaki strani je predviden za vse manevre, škoda le, da je za regulacijo škote glavnega jadra potrebno uporabljati zaradi bližine krmilnega kolesa krajšo ročico, kar nekoliko oteži delo. Vendar bi se tudi tukaj glede na nemško speljano škoto in namen jadrnice lahko namestilo električni vitel in težava je tako tudi pri močnejšem vetru odpravljena. Dve krmilni kolesi imata čvrsto konzolo, na njej pa prostor za več inštrumentov, vključno z navigacijskem ploterjem. Krmilni kolesi prenašata ukaze na en krmilni list, ki se je med plovbo odlično odzival. Za krmarja je pri nagnjeni jadrnici poskrbljeno s konkretnim stojiščem, ki izravnava nagib in omogoča stoječ položaj za dalj časa. Na krmi je med krmiloma še dostop do garaže, do katere dostopamo tudi, ko je spuščena krmna ploščad. Garaža je v tem primeru poglavje zase in običajno je na taki dolžini plovila ne najdemo. Prišla bo prav za shranjevanje pomožnega čolna, predvsem takrat, ko se bomo odpravili na dolge plovbe. Spuščena krmna ploščad predstavlja privatno plažo, njene dimenzije pa se vključno z zgibom natančno prilegajo krmnemu zrcalu. Pri različici Ambition si bomo lahko na premcu omislili fiksni kosnik, pod njim pa še vedno lahko pospravimo tudi sidro. Naš testni primerek C 45 Style bo poleg standardnih jader uporabljal Parasailor, za kar pa kosnika sploh ne potrebujemo.

 

Pod palubo

Navdušil je izbor razporeditve pod palubo, kjer se najde nekaj za vse okuse in potrebe, tam pa je bivalne površine več kot 60 m2. Naša testna različica je imela prostore optimalno izbrane za družinska potovanja, tri kabine in dva toaletna prostora ter namesto ločene prhe shrambo za mokra oblačila ali enostavno shrambo za karkoli. Toliko možnosti razporeda pa omogoča sama gradnja in pametno projektiranje plovila. Dolg uvod je bil potreben, da bi se razumelo kako težko je spajati serijsko proizvodnjo s kompleksnostjo gradnje plovil po izboru kupcev in njihovih željah. Ena od rešitev je tudi v tem, da predelne stene niso več sestavni del trupa, temveč je interjer vgrajen posebej v modulih v tako imenovane pregradne sprejemnike (angl. bulkhead receiver). Stene so nato laminirane s trupom in dajejo ustrezno trdnost, vanje pa se pozneje enostavno vgradi pohištvo. Taka gradnja je sicer zapletenejša, a prinaša pomembne prednosti za uporabnika, kot je udobje in neprimerno višja kakovost. Prednosti sistema sta tudi večja trdnost in odsotnost škripanja med obremenitvijo, ki se običajno prenaša na pohištvo ali lesene dele znotraj plovila.

Kabina v premcu je bila rezervirana za lastnika z otočno posteljo, kar spet ni ravno pravilo na tej dolžini jadrnice. Zato so morali nekoliko pomakniti prednjo steno, tako smo na premcu dobili dokaj veliko, globoko in zlasti uporabno skladišče. Ležišče je radodarnih dimenzij 205 x 160 cm, omaric s poličkami in obešalniki je tudi dovolj. Niz štirih visečih omaric bomo našli na levi in desni strani, do katerih je mogoče v sled otočnega ležišča tudi enostavno dostopati. Za ventilacijo skrbijo okna v palubi, za razgled na okolico pa tista v trupu. Lastniška kabina ima, kot se to spodobi, lastni toaletni prostor na eni strani in ločeno prho na drugi. Višina v prednji kabini je dva metra, kar je dovolj tudi za osebe višje rasti, obenem pa daje večji volumen dovolj zračnosti za prijetno bivanje.

Salon ima glede na toliko možnosti izbire razporeda klasično postavitev. Ob prihodu v podpalubje, vratca se na vhodu tokrat spustijo v notranjost tehničnega tunela, je na levi strani kuhinjska niša v obliki črke L (167 x 183 cm). V daljšem delu se je našel prostor za hladilnik z dostopom z vrha in dva hladilna predala. Izplakovalno korito z manjšim odcejevalnikom bo dobro služilo svojemu namenu, tako kakor štedilnik s tremi plinskimi gorilniki. Pult iz koriana je trpežen, je pa bil na naši testni različici snežno bele barve, kar bo zahtevalo redno vzdrževanje. Nekaj visečih omaric, predali in omarice pod pultom bodo zadovoljile potrebo po skladiščenju kuhinjskih pripomočkov. Nasproti kuhinjskega bloka je toaletni prostor, poleg njega pa predvidena še tuš kabina. V našem primeru je bila tukaj omara za mokra oblačila, v nadaljevanju pa še navigacijska mizica (53 x 49 cm). Glede na omejen prostor je manjša, a povsem dovolj velika, da lahko opravimo pregled navtičnih kart in imamo v njej pospravljene številne pomembne drobnarije. Med kuhinjskim blokom in sprednjo kabino je sedežna v obliki črke U (dimenzij: 115 x 230 x 130 cm), v sredini je raztegljiva dvodelna miza (115 x 230 cm). Ker je širina jadrnice tolikšna, da miza ne seže do druge strani salona, kjer je vzdolžna klop (140 cm), sta na sredini dva tabureja spojena v klop (40 x 89 cm).

Višina v salonu je 205 cm, za zračenje in svetlobo so okna v palubi, tista v nadgradnji in dve okni na vsaki strani v trupu.

Kabini v krmi imata dvojno ležišče (200 x 150 cm) čez celotno širino, bralne lučke so postavljene tako, da bomo spali z glavo proti premcu, čeprav je nad ležiščem polnih 64 cm višine. Kar je bolj pomembno kot pozicija spanja, je, da ima vsaka bralna lučka še USB priključek. Za zračenje in naravno svetlobo so poskrbeli z dodatnimi oknom v kokpit, čeprav sta pod sediščema v kokpitu na obeh straneh skladiščna prostora.

 

Pod jadri

Med projektiranjem nove C 45 je bila hitrost ena izmed štirih pomembnih ciljev. Seveda je bil pogoj hitrosti podrejen absolutni varnosti na jadrnici. Kontrolo smeri opravlja krmilo, zato je bilo slednje skrbno preizkušeno v testnem bazenu in opremljeno s samonastavljivim ležajem, ki zagotavlja večjo uravnoteženost in agilnost pri manevriranju pod obremenitvijo jader. Sprva nam veter ni kazal prave naklonjenosti, a se je v teku preizkusa razvil vse do 13,5 vozla. Z jadri, nastavljenimi v veter, in navideznim kotom 39 stopinj od vetra, je bila naša hitrost 7,8 vozla. Najvišjo hitrost 8,1 vozla smo dosegli pri navideznem kotu 57 stopinj in hitrosti vetra 13,5 vozlov. S plovbo v krmo je hitrost padla na 6,3 vozle, a je pri tem treba pripomniti, da smo imeli samonastavljivi navijalni flok in glavno navijalno jadro z vzdolžnimi ojačitvami. V ponudbi je tudi 103-% genova, za katero je na palubi, na levo in desno stran, potrebno namestiti voziček. Test se je končal s preizkusom na motor, kjer je svoje čare prikazal Yanmar z 80 konjskimi močmi (58,8 kW) in sklopljivim trikrakim propelerjem. Med 2.000 in 2.200 vrtljaji na minuto je bil najbolj miren tek in hitrost med 6,7 do 7,2 vozla, kar je spodobna potovalna hitrost. Za lažje manevriranje je na premcu na razpolago premčni potisnik, lahko je vgrajen v predor ali pa je izvlečni. Pri pristajanju s krmo ob pomol je potrebno upoštevati široko krmo in čas reakcije, ki ga potrebuje propeler, da se odpre, zato odločni manever za vzvratno vožnjo ne bo odveč.

 

Sklep

Z linijo C je Bavaria dokončno spremenila podobo in svoj sloves po najugodnejših jadrnicah. Po raziskavah neodvisne hiše iz Münchna, ki jo je Bavaria naročila pred leti, so kupci in najemniki plovil Bavaria odgovorili v 82 odstotkih vprašanih, da je njihova zaznava blagovne znamke Bavaria Yachts primerljiva z nemškimi proizvajalci premium avtomobilov. Večina jih je menila, da nudijo Bavarie visoko mero udobja, kakovostno pohištvo in zaključke, veliko opreme ter zadovoljive jadralne lastnosti. Pri celotni zgodbi pa ni šlo le za repozicioniranje na trgu, temveč tudi za samo spremembo tehnologije in filozofije ladjedelnice, kamor so vložili tudi veliko sredstev. Kljub novim procesom so ostali odprti za kupčeve želje in potrebe. Zavedajo se kako velik delež plovil odpade na čarter ponudbo in zato je ponudba prilagojena povpraševanju. Po drugi strani različica Style ponuja veliko več možnosti, ni pa podcenjena, ker razlika pri ceni ni pretirano velika. Bavaria C 45 Style je hitra in udobna potovalna jadrnica. S kakovostnimi jadri je sposobna odgovoriti »napadu« na regatnem polju, obnesla pa se bo tudi na daljših družinskih križarjenjih. Izbiro o različicah Holiday, Style ali Ambition prepustim vam, se pa osnovna cena naše testne C 45 Style prične pri 219.900 evrih brez DDV.

 

Tehnični podatki:

Dolžina čez vse:                                     13,98 m

Dolžina trupa:                                        13,60 m

Dolžina vodne linije:                           12,87 m

Širina:                                                          4,49 m

Izpodriv:                                                     11.935 kg

Ugrez s standardno kobilico:            1,75–2,20 m

Balast:                                                          2.775–3.065 kg

Prostornina posode za vodo:             650 l

Prostornina posode za gorivo:          250 l

Kabine:                                                          3–5

Ležišča:                                                         6 + 10

Motor:                                                           Yanmar 4JH80, 80 KM (59kW), sail drive

Glavno jadro:                                             58 m2

Prednje jadro (genova):                        50 m2

Genaker:                                                       180 m2

Code0:                                                            90 m2

CE kategorija:                                             A

Navtični arhitekt:                                     Cossutti Yacht Design

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL