Foto: Vid Rotar
Več kot samo obrok
Šibeniška marenda ima v Dalmaciji prav poseben pomen. Nekoč je bilo povsem običajno, da so žene vsak dan ob določeni uri, natančneje ob 10.30, ko je v ladjedelnici zazvonil zvonec, svojim možem v košarah prinesle marendo in ulice so zadišale po domači hrani. Marenda tako že od nekdaj ni samo obrok, ampak pravi simbol tamkajšnjega načina življenja, ki stoletja združuje ljudi okoli mize po napornem fizičnem delu. Ravno zaradi tega si na območju Šibenika prizadevajo, da bi marenda postala bolj prepoznavna tudi med turisti. Želja je, da bi postala eden ključnih turističnih produktov Šibeniško-kninske županije. „Marenda je eden najpomembnejših elementov kulinarične identitete celotne Dalmacije, vključno s Šibeniškim območjem. Ni zgolj hrana, temveč pravo utelešenje mediteranskega načina življenja. Zato smo se odločili, da prispevamo k ohranjanju te tradicije z organizacijo dogodkov, ki vsak prvi vikend v mesecu obiskovalcem omogočajo, da jo doživijo z vsemi čuti – okusom, vonjem, zvokom, pogledom in dotikom. Tokrat pa smo delček te zgodbe prinesli našim dragim prijateljem v Ljubljano in Slovenijo,“ je povedal Krešimir Šakić, direktor Turistične skupnosti Šibeniško-kninske županije.
Degustacija tradicionalne marende
Dogodka so se udeležili številni slovenski novinarji, turistični agenti in predstavniki strokovne javnosti, ki so imeli priložnost okušati tradicionalne jedi, kot so sipa in mladi petelin z domačo polento in njoki. Posladkali so se lahko s fritulami, suhimi figami in uživali v vrhunskih dalmatinskih vinih. Vse jedi je pripravil priznani hrvaški kuhar Dino Bebić. Za posebno vzdušje na dogodku pa je poskrbel nastop dalmatinske klape, ki je s tradicionalnimi skladbami pričarala pravo mediteransko vzdušje in tako obiskovalcem omogočila, da še bolj začutijo duh Dalmacije. Dino Karađole, direktor Turistične skupnosti mesta Šibenik, je povedal: „Šibenik je mesto z izjemno bogato kulturno in naravno dediščino. Ponosni smo, da imamo kar dva spomenika pod zaščito Unesca – katedralo sv. Jakova in trdnjavo sv. Nikole, ki sta del svetovne dediščine. Obkrožata nas dva čudovita narodna parka – Krka in Kornati, mesto pa slovi tudi po številnih festivalih, bogati kulturni sceni in vrhunskih športnikih, kot je legendarni Dražen Petrović. Veseli in ponosni smo, da smo danes v Ljubljani, kjer slovenski javnosti predstavljamo del tega bogastva, ter upamo, da jih bo prav marenda navdušila, da nas obiščejo in doživijo Šibenik v vsej svoji lepoti.“
S tovrstnimi predstavitvami želi Šibeniško-kninska županija mednarodni javnosti približati svojo bogato gastronomsko dediščino in promovirati marendo kot neprecenljiv del dalmatinskega načina življenja, ki lahko predstavlja edinstveno kulinarično doživetje za vse obiskovalce. »Izjemno nam je v čast in veselje, da lahko v Ljubljani predstavljamo turistično ponudbo mesta Šibenik in njegove širše regije, saj gre za eno najbolj privlačnih turističnih območij na Hrvaškem. Slovenski obiskovalci Šibeniško regijo zelo dobro poznajo in ji ostajajo zvesti že vrsto let. Gre za destinacijo, ki ponuja popolno kombinacijo naravnih lepot, kulturno-zgodovinskih znamenitosti, bogate gastronomske ponudbe in raznolikih nastanitev. Še posebej lepo pa je, da lahko mesto Šibenik s svojim obiskom v Ljubljani izkaže iskreno zahvalo številnim slovenskim gostom, ki že vrsto let zvesto obiskujejo ta čudovit del Dalmacije. Njihova prisotnost in zvestoba veliko pomenita lokalnemu turizmu, zato jim želimo s tem dogodkom približati košček šibeniškega duha, kulinarike in tradicije – prav tukaj, v Sloveniji,« je povedal direktor Hrvaške turistične skupnosti Bruno Bonifačić.