Grožnje v času praznikov

Družba Visa je te dni predstavila poročilo o grožnjah v času praznikov, ki predvideva povečano aktivnost goljufov v času praznikov, tako pri transakcijah s prisotnostjo kartice kot tudi pri transakcijah brez prisotnosti kartice. Novo poročilo družbe Visa navaja priljubljene taktike goljufij, ki jih gre zaradi močnega povečanja dejavnosti e-trgovine in osebne potrošnje pričakovati med novembrom 2023 in januarjem 2024 v maloprodaji in gostinstvu.

Iz izkušenj in podatkov minulih let je jasno, da goljufi v času praznikov prežijo na potrošnike. Stopnja goljufij pri glavnih kategorijah trgovcev, ki so tarča goljufov, se je med prazniki leta 2022 povečala za 11 % v primerjavi z ne prazničnimi obdobji, kažejo podatki družbe Visa. Hkrati se je stopnja goljufij v prazničnem času povečala za 8 % v primerjavi z letom prej. Poročilo o grožnjah v času praznikov opozarja, da bodo goljufi skušali izkoristiti povečano zanimanje in naglico potrošnikov pri iskanju ugodnih ponudb in edinstvenih daril.

 

10 navad, ki pripomorejo k varnemu nakupovanju potrošnikov

Visa je za potrošnike pred prihajajočimi prazniki pripravila nasvete za dobro varnostno higieno in najboljše prakse za zagotavljanje varnosti pri nakupih:

 • Preverite ugled in pristnost trgovcev: Držite se zaupanja vrednih trgovcev, ki jih dobro poznate. Če razmišljate o nakupu v trgovini, ki je ne poznate, najprej preverite ugled in pristnost trgovine.
 • Varujte svoje osebne podatke: Prepričajte se, da spletna stran uporablja varno tehnologijo. Ko ste na e-blagajni, se mora spletni naslov začeti s https://. Kratica “s” pomeni “varno” in zagotavlja, da so vaši podatki kriptirani in poslani prek varne povezave.
 • Ko opravljate spletne nakupe, se izogibajte javnim brezžičnim omrežjem Wi-Fi: Javna omrežja Wi-Fi so pogosto nezavarovana, zato hekerji lažje ukradejo vaše podatke. Pri spletnem nakupovanju vedno uporabljajte varno in zasebno internetno povezavo.
 • Bodite previdni pri ponudbah, ki se zdijo preveč ugodne, da bi lahko bile resnične: Ponudbe na spletnih straneh in v nezaželenih elektronskih sporočilih se lahko zdijo preveč ugodne, da bi lahko bile resnične, še posebej, ko gre za izjemno nizke cene sicer bistveno dražjih izdelkov. Pri takšnih ponudbah naj bodo potrošniki še posebej previdni.

»Goljufi se vse leto pripravljajo na čas prazničnih nakupov in izkoriščajo povečano aktivnost ter potrošnike, ki ob iskanju popolnega darila postanejo manj pazljivi,« pravi Alenka Mejač Krassnig, direktorica družbe Visa za Slovenijo. »Pri družbi Visa smo zavezani varnosti in zanesljivosti in zagotavljamo 24-urno spremljanje groženj tudi v najbolj obremenjenem obdobju leta. Potrošniki so v letošnjem prazničnem času lahko mirni, vedoč, da ekipa strokovnjakov Visa neprekinjeno dela na učinkovitem preprečevanju goljufij.«

 

Revija 10-11/2021

 • INTERVJU: Jure Tomše
 • PROJEKT: Beneteau First 36
 • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
 • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
 • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
 • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
 • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
 • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
 • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL