Rossinavi “No Stress Two”

Hibridni pobeg pred stresom

V Monaku smo imeli priložnost za hip odložiti vse kopenske skrbi in se vkrcati na Rossinavi-jevo “No Stress Two”, 50 metrsko jahto zgrajeno za mladega lastnika, ki pa kljub njenemu očitnemu namenu zabavati goste in lastnika, skriva tudi napreden hibridni sistem, ki z uporabo umetne inteligence nadzoruje razporejanje in porabo moči.

Jahta je v poplnosti zgrajena iz aluminija in za primarni pogon uporablja dva MTU jeva dizelska motorja  (16V 2000 M96L) in dva dizelska generatorja, a ima tudi dva električna motorja, ki se napajata iz 2 baterijskih bank. Podatki o tem sklopu niso na voljo, ji pa to omogoča delovanje v 5 režimih plovbe, vključno s plovbo le na elektriko. Umetna inteligenca razporeja moč oziroma način delovanja, tako da “komunicira” z posadko o najbolj ekonomični uporabi/porabi in skrbi, da so baterije vedno napolnjene med 20 in 80 odstotki. Pol-izpodrivni trup omogoča jahti najvišjo hitrost 20,5 vozla in potovalno hitrost 15 vozlov.

Za športno-coupejevsko obliko je zaslužen Enrico Gobbi- Team for Design.  Na premcu se bohoti 10 kvadratnih metrov velik bazen, na krmi pa kraljuje DJ postaja in ogromen zaslon, ki omogoča spramljanje športnih tekmovanj med kopanjem in sončenjem na krmni ploščadi. Notranje oblikovanje nadaljuje tematiko športnosti in sodobnega minimalističnega oblikovanja. Sprejme lahko do 10 gostov v 5 kabinah.

Kot zanimivost, lastnik je barko dal na trg komaj dober teden po tem, ko mu je bila izročena, uradni razlog pa je, da že gradi večjo barko, pri isti ladjedelnici.

 

Dolžina čez vse: 163’7” (49.9 m)

Širina: 29’4” (8.95 m)

Ugrez: 7’5” (2.15 m)

Posadka: 9

Pogon: 2x 2,600 KM MTU dizelski motorji v kombinaciji z 2x električni motor in baterijska banka (hibrid)

Cena: pogajanja začnete pri slabih 37 milijonih €, kontaktirajte Morley Yachts

www.rossinavi.it

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL