Elan e6
Elan e6

Nova “Elanka” – Elan E6

Družinska jadrnica z športnim navdihom

Zastavonoša Begunjske ladjedelnice E6, je predstavljena v sodobnem slogu kot se pritiče velikim ladjedelnicam in odličnim produktom sodobnega časa. Po tem ko je uradna predstavitev javnosti umanjkala zaradi odpovedi navtične razstave v Düsseldorfu, je bila danes uradna predstavitev v Portorožu, v nekdanjem skladišču soli.

Pri Elanu so si zadali ambiciozen cilj ponuditi izredno zmogljivo hitro potovalno jadrnico, ki se bo lahko udeležila kakšne resne regate, med drugim pa bila udobna za družinska potovanja ter tudi cenovno izredno zanimiva. Z različico E6 se begunjska ladjedelnica vrača k svojim koreninam in obuja zelo uspešen program, zaključen pred petimi leti z jadralsko orientirano Elan 450. Vendar se svojim koreninam navkljub E6 uvršča na novo raven s popolnoma novo oblikovno podobo, sodobno tehnologijo, stilom in uporabnostjo.

Pri Elanovem ambicioznem projektu je sodeloval legendarni oblikovalski studio iz Torina, Pininfarina, in dolgoletni Elanov oblikovalec Humphreys Yacht Design ter napredno podjetje Gurit. Za ritem ekipe in doseganje visokih ciljev je skrbel Elanov direktor navtične divizije Marko Škrbin, med drugim prejemnik nagrade za najbolj hitro vzpenjajočo se zvezdo navtične industrije v okviru nagrade DAME.

Linija E predstavlja zmogljive jadrnice, pri katerih se ni treba odreči udobju in uporabnosti na plovilu. Elanove jadrnice so bile sicer med prvimi, ki so ponudile možnost jadranja z maloštevilno posadko in treba je priznati, da je to danes splošni trend. Kljub lahkotnosti upravljanja imajo jadrnice iz Elanove družine atraktiven dizajn, dva krmilna lista, kobilico v oblike črke T in zmogljivo jadrovje. Z združitvijo posebnih znanj podjetij, ki so v samem vrhu v tem, kar počnejo, so pri Elanu dobili najboljšo mešanico poglavitnih elementov estetike, izjemne navtične arhitekture in visokotehnološke kompozitne tehnologije.

»Jadrnica E6 je še en dokaz, česa smo pri Elanu sposobni v smislu tehnologije in oblikovanja plovil.

Po sami zasnovi in duhu predstavlja E6 vrnitev k našim koreninam,« je pojasnil Marko Škrbin.

Pri Pininfarina zadolženi za zunanje oblikovanje

Italijanski studio Pininfarina je v oblikovni slog vnesel precej mehkih in všečnih linij, ki že na prvi pogled pritegnejo pozornost. Studio transportnega Pininfarininega oddelka je poleg avtomobilov oblikoval tudi nekatera plovila, kot so: Wally 101, Persico F70 in Tango Wallycento. Za Elanov projekt so se pri Pininfarini osredotočili na ponovno interpretacijo prepoznavnega videza E linije, v njihovem legendarnem slogu in tradiciji. Kljub nekaj vzdolžnim tekočim linijam, ki dajejo E6 edinstven značaj, so dodali močan športni pridih.

Zunanjost

Snovalci E6 so se precej ukvarjali s tem, da bo jadrnico lahko upravljal izkušen par kakor tudi dobro uigrana posadka, v primeru tekmovalnih ambicij. Trije pari vitlov Harken so dobili natančno lokacijo tudi s pomočjo testiranj na modelih v merilu 1:1 z nekdanjo olimpijsko posadko v razredu 470, ki je po zaslugi svojih izkušenj poskrbela, da bo gibanje v kokpitu neovirano. Za potovalne ambicije v polnem udobju so v kokpitu namenili zaboje za shranjevanje, ponudili možnost namestitve žara, izplakovalnika in hladilnika ter dve velikosti krmnih kopalnih ploščadi.

Ne le oblikovna rešitev

Za zunanjimi linijami se v E6 skriva športno srce, kar bi lahko pomenilo, da smo v razredu 47-čeveljskih jadrnic dobili najhitrejšo, najlažjo in najbolj udobno opremljeno jadrnico tega velikostnega razreda. Pri tem je imel seveda zasluge tudi dolgoletni Elanov partner, studio Humphreys Yacht Design, pri katerem so posebej za E6 razvili popolnoma nov trup. Po opravljenih različnih pregledih potencialnih oblik z analizo CFD (računalniška dinamika tekočine) so naposled dobili obliko trupa, ki bi ustrezala zahtevam. Rezultate so nato primerjali s pomočjo VPP (programi za napovedovanje hitrosti), da so natančno določili trup. E linija je pri Elanu od nekdaj predstavljala zmogljive jadrnice in nov trup bo zagotovo ponovno upravičil pričakovanja, saj ima odlično razmerje med površino jader in izpodrivom.

Gurit za tehnološki preskok

Begunjska ladjedelnica ni novinec v uporabi sodobnih tehnologij pri gradnji plovil. Prej bi lahko trdili nasprotno, saj so med prvimi v svoj proces gradnje plovil uvedli tehnologijo laminiranja s pomočjo vakuumske infuzije. Obenem so bili vsa leta v samem vrhu pri znanju uporabe sodobnih tehnologij pri gradnji jadrnic. Pri projektu E6 so svoje bogate izkušnje dopolnili s sodelovanjem strokovnjakov za kompozite in vodilnimi v tovrstni industriji, podjetjem Gurit. S pomočjo domačega znanja in Gurita so premaknili tehnološke dosežke še korak naprej. Predhodna podkovanost v konstrukcijskem inženiringu je Elanovi ekipi vlila zaupanje in možnost še izboljšati načrt laminacije. E6 uporablja postopek 3D VAIL (napredna različica vakuumske infuzijske laminacije), ki omogoča znatno povečanje teže kompozitnih delov in precejšnje izboljšanje mehanskih lastnosti trupa.

Notranjost

Pri Elanu funkcionalnost ni bila nikoli vprašljiva, zato je svoje na oblikovalski strani v notranjosti dodal še studio Pininfarina. Oblikovno stilska notranjost je poleg uporabnosti idealna za popolno bivanje na morju. Oblikovno notranjost popestri furniran naravni hrast, obogaten z zaključki iz masivnega lesa. Elan ponuja tudi možnost izvedbe pohištva okoume v različici performance z nižjo težo, brez da bi se odrekli zavidljivemu videzu. Kuhinjska niša je popolnoma opremljena, s hladilnikom, ki se odpira od spredaj, mikrovalovno pečico ali kavnim aparatom.

     

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL