Absolute Navetta 75

Besedilo: Julijan Višnjevec Foto: Absolute Yachts

The Absolute Sphere

Italijanska ladjedelnica Absolute Yachts je v svoji izredno uspešni liniji Navetta na lanski navtični razstavi v Cannesu predstavila novega zastavonošo, Absolute Navetto 75. Glede na izjemen uspeh predhodnice, Navette 73, je nadgraditev uspešnega modela povsem v skladu z njihovo strategijo razvoja modelov. Navetta 75 ima veliko podobnih lastnosti kot njena predhodnica, vključno s prostornim poveljniškim mostičkom, velikimi okni po celotni višini v salonu in voluminoznimi prostori pod palubo. Absolute Yachts je dodal še nekaj novih inovativnih rešitev že videnih na njihovih najnovejših modelih zadnje generacije. Kokpit se je preimenoval v teraso in je, tako kot vsi novi modeli zaprt s stekleno ograjo in ponuja pogled na morje. Na zunanjih površinah se uporablja modularno pohištvo brez fiksnih strukturnih elementov, posebej zasnovano in izdelano za Absolute, kar lastniku omogoča, da razporedi prostor glede na vsakokratne potrebe.

 

Kot vsa plovila ladjedelnice Absolute ima tudi največja Navetta svoj vzdevek, The Absolute Sphere, kar očitno metaforično uteleša njihova nova pridobitev. V notranjosti je bilo narejenih nekaj sprememb, čeprav predelnih sten niso premikali in tako ohranili lastniški apartma na premcu, tri kabine za goste na krmi in spodoben prostor za posadko. Kabina za posebne goste ali tako imenovana VIP kabina se razprostira čez celotno širino trupa, kar je svojevrsten dosežek na tej dolžini plovila. Za izboljšanje pogojev med manevriranjem sta poleg dveh krmilnih konzol na voljo tretja in četrta krmilna postaja na strateških položajih za lažje upravljanje. Navetta 75 ima še dva slogovna poudarka ladjedelnice: enostavno gibanje na palubi in popolno zasebnost za lastnike in njihove goste, ki imajo svoje prostore povsem ločene od posadke.

 

Nagrada 2022 World Yacht Trophies

Absolutov položaj v sektorju luksuznih jaht je lani na navtični razstavi v Cannesu potrdila nagrada 2022 World Yacht Trophies, ki jo je Navetta 75 prejela v kategoriji “najboljše notranje oblikovanje”. Navetta 75, Absolutov novi paradni konj, dejansko predstavlja vse značilnosti notranjega oblikovanja znamke, kombinacijo sloga, udobja in funkcionalnosti v notranjosti, ki jo je mogoče prilagoditi glede na različne priložnosti. Kuhinja je na primer lahko neprekinjeno povezana s salonom ali ločena z navpično drsno pregrado ter ogledalom na njej. Druga značilna oblikovna lastnost je sistem stopnic in prehodov, ki posadki omogoča popolnoma diskretno delovanje, ne da bi ji bilo treba vstopiti v prostore in na območje, kjer se zadržujejo gostje. Ločen dostop ima tudi lastniška kabina v premcu.

 

Na palubi

Ko stopimo na palubo zastavonoše Absolute Yachts imamo občutek, da je poleg oblikovnih rešitev prostor in oprema na palubi inteligentno razporejena. V največji meri so poskušali razpored postaviti na enem nivoju s kombinacijo fiksnega in prostostoječega pohištva, da bi zagotovili vse potrebne za skladiščenje, hkrati pa ohranili veliko prilagodljivosti pri razporeditvi dnevnih prostorov. V kokpitu oziroma bolje zapisano terasi na krmi je prostor povsem prazen. Lahko si ga uredimo po lasntih željah, sicer pa je na tem mestu predvidena miza in modularni enosedi, katere lahko poljubno nameščamo in premikamo. Naša testna različica je imela šest stolov in nizko klubsko mizico. Hrano in pijačo se v tem primeru servira iz bližnjega bara na desni strani, kuhinja je v notranjosti, za steno pa je predviden prostor za obedovanje. Na krmnem delu se linija ograje na palubi optično znižuje kar daje »navetti«, v prevodu: majhni ladjici, nekoliko športnega pridiha. Zaščitna ograja je na glavni palubi narejena z velikimi odprtinami, katere omogočajo pogled iz notranjosti salona, obenem pa naredijo ta klasičen trup potovalne jahte veliko bolj dinamičen in svež. Poleg dvojnih stranskih vrat so na obeh straneh tudi simetrične stopnice do plavalne ploščadi, zaščiteni stranski prehodi pa nas varno pripeljejo do ležalnikov na premcu. Na premcu je razpored prostora z ležalnimi površinami in sedežno z veliko mizo v sredini podoben superjahtam. Prostor na prostem se lahko zaščiti s ponjavo vpeto med štiri karbonske stebre. Do posebnega prostora za posadko na krmi je dostop iz kokpita, pri tem se ne bodo motili ostali gostje na plovilu. Na krmi so prostori za kapitana in posadko vsestransko uporabni in funkcionalni, v njih pa lahko namestite do tri ležišča, kopalnico in celo ločeno zasebno kuhinjo.

 

Na poveljniškem mostičku

Do poveljniškega mostička lahko z glavne palube dostopamo po dveh ločenih stopniščih na krmi in na premcu preko krmarskega mesta iz notranjosti. Poveljniški mostiček je tako velik, da bi ga lahko poimenovali zgornja paluba. Krmarsko mesto je na sredini, tik za vetrobranskim steklom z dvema udobnima enojnima sedežema. Po velikosti in zahtevnosti smo že na dolžini plovila, kjer je dobro imeti poveljnika ali celotno posadko za pravo udobje in brezskrbnost. Zgornja paluba se razteza vse do krme, kjer je v palubo podprta z dvema nerjavnima stebroma. Edini fiksni del pohištva je krmarski in sopotnikov sedež, majhen bar na krmi in vzdolžni niz omaric do višine ograje. Preostali del je za prostostoječe zunanje pohištvo sestavljeno iz mize in stolov ter modularnega pohištva italijanskih strokovnjakov za zunanje prostore Terraforma. Na krmi so lahko ležalniki, kar je meni osebno najboljša rešitev. Prostostoječe pohištvo je mogoče zlahka preurediti v poljubno postavitev, ki bo ustrezala trenutni priložnosti. Pohištvo je narejeno iz aluminija in prevlečeno z barvo ter ima gumijaste nogice, da se tudi med nagibanje plovila pohištvo ne premika po palubi. Na krmi zgornje palube je varovalna ograja steklena, tako da pričara pogled in vzdušje kot na veliko večjih plovilih.

 

V notranjosti

Ladjedelnica Absolute že od nekdaj pri načrtovanju notranjosti igra na karte udobja, prostornosti, svetlobe in kakovostnega prezračevanja. Vstop iz terase v salon ponuja že na prvi pogled svetel prostor, z odličnim razgledom in nizkim prostostoječim sodobnim pohištvom. V prvem delu salonu tik ob vhodu sta v obliko črke L postavljena dva udobna fotelja za tri oziroma dve osebi. Dodatni sedeži bodo lahko ob mizi po potrebi in v odvisnosti ali bo večina gostov za mizo z osmimi sedeži ali v dnevnem delu za nizko klubsko mizico. Nasproti sedežne je vzdolžna nizka omarica s televizisjkim sprejemnikm, celoten salon pa ima ogromna okna od vrha do tal, ki omogočajo razgled in veliko naravne svetlobe. Ob nizu omaric je dostop do prostorov za goste, vključno z VIP kabino v osrednjem delu pod palubo.

Kuhinja je na glavni palubi postavljena tik za krmarskim mesto, ki je nekoliko privzdignjeno in opremljena z Garminovimi zasloni, ki omogočajo nadzor nad vsemi sistemi. Prečno postavljen kuhinjski prostor je opremljen z gospodinjskimi aparati Miele in ima poseben izhod na palubo na levi strani. Zrcalno je postavljan še en dostop na palubo tudi z desne strani. Kuhinjo s salonom povezuje veliko okno, katerega lahko za popolno intimnost od dela, kjer se pripravlja hrana ločimo z drsno pregrado. Pregrada se pomika električno in je na strani salona zastekljena z ogledalom. Po besedah ladjedelnice, bi tu lahko bilo zatemnjeno steklo ali celo TV sprejemnik.

Mimo kuhinjskega kotička in krmarskega mesta nas hodnik pripelje do lastniške kabine, ki ima po tej poti tudi edini dostop. Kabina v premcu ima razpored tako, da je toaletni prostor v premcu z dvojnim umivalnikom, ločeno prho in straniščem ter bidejem. Prostor za dvojno ležišče je tako v najširšem delu kabine, pod nadpovprečno velikimi bočnimi okni pa so omarice oziroma mizica za ličenje ali pisalna miza.

V podpalubju z ločeni vhodom iz salona so še tri kabine. Čisto proti krmi je postavljena VIP kabina z razporedom v polni širini plovila in je po dimenzijah podobna lastniški kabini v premcu. Zaradi prostorske rešitve je umivalnik iz masivnega marmorja postavljen pod okno v trupu, na levo in desno od umivalnika sta toaletni prostor in ločeno prha. Na drugi strani je pod oknom pisalna miza. Na istem območju je še ena kabina za goste z zakonskim ležiščem in toaletnim prostorom ter še četrta kabina  z dvema ločenima ležiščema, ki si deli kopalnico z dnevnimi gosti. Zelo zanimiv prehod, kot nekakšen dostop do skrivališča, vodi do velikega skladiščnega prostora dostop pod lastniško kabino v premcu, kjer bo prostora za večje zaloge hrane in opreme ipd.

Testna plovba

Pa v reviji Val Navtika 271

 

Tehnični podatki:

Dolžina:                              22,82 m

Širina:                                    5,61 m

Rezervoar sladke vode:   1.110 l

Rezervoar goriva:            4.000 l

Največje število oseb:             18

Kategorija CE:                             B

Motorji:                  Volvo Penta  2 × D13-IPS1350 (2 × 735 kW)

 

Vrt/min                vozli       l/h          doseg

1000                          8             34           868

1250                         10             56           639

1500                         12           102           419

1750                          14           162           316

2000                        18           234           279

2250                        22           306           257

2450                        25           389           242

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL