Zadržan začetek Krpanov v drugem krogu

Na španskem otoku Gran Canaria so se po dveh dneh premora posadke šestnajstih držav vrnile na regatno polje. Krpani so z novo postavo v drugi krog finalne serije zlatega pokala SSL vstopili previdno. V skupini 4 so osvojili četrto mesto.

V drugem krogu finalne serije zlatega pokala SSL slovenski Krpani jadrajo proti Litvi, Kanadi in Japonski. Z Litvo so se Slovenci že soočili v kvalifikacijski seriji in jo v petih plovih štirikrat premagali, medtem ko se s Kanado in Japonsko še niso imeli priložnosti srečati, saj sta se obe državi uvrstili neposredno v šestnajstino finala.

»Naši nasprotniki so odlični jadralci, zato moramo začeti s polno paro, vendar ne brezglavo, saj imamo na krovu štiri nove člane posadke,« je pred začetkom novega cikla povedala Tina Mrak, ki dobro pozna ustroj ekipe. To je tudi razlog, da ji je Vasilij Žbogar v drugem kolu zaupal vodenje tima, v katerem so še krmar Igor Lah, taktik Branko Brčin, upravljalec glavnega jadra Tomaž Čopi, Mitja Beltram in Sebastian Prinčič imata nalogo upravljanja prednjih jader, Jani Klemenčič je vrtenje vitlov ta teden prepustil Mihi Trudnu, Vid Jeranko ostaja v vlogi dvižničarja in Gašper Strahovnik na premcu.

»Pred startom smo uspeli narediti nekaj testnih manevrov, da so lahko novi člani dobili občutek in se privadili na pozicije. Start nam je sijajno uspel in načrt je bil, da se držimo leve strani regatnega polja. Žal so nam Litvijci dvakrat odvzeli veter, zaradi česar smo obtičali v vetrovni luknji in pristali na repu flote,« je dogajanje v uvodnem plovu šestnajstine finala povzela Mrakova, ki za jutri napoveduje brezkompromisen napad. »Naša tekma je prva na sporedu, jadrali bomo dopoldne, še sveži, tudi ekipa je zelo motivirana, zato pričakujem boljši izid,« je glede ambicij jasna slovenska reprezentantka.

Uvodni nastop drugega kroga je dobila Litva, drugi so v cilj prijadrali Kanadčani, Japonci so bili tretji in Krpani četrti. Pred floto so še trije plovi, od tega zadnji šteje dvojno.

VRSTNI RED: 1/16 finala, 4. skupina, 1 regata
1. LTU   4 točke
2. CAN  3 točke
3. JPN   2 točki
4. SLO  1 točka

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL