Roto vstopa v novo leto z novimi poslovnimi prostori

Odpirajo se tudi nova delovna mesta

Mednarodno uspešno slovensko družinsko podjetje za proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas Roto d.o.o. je letos zaznamovalo prelomnico na področju razvoja in poslovanja. Novembra so odprli nove poslovne prostore na sedežu Skupine Roto v Černelavcih pri Murski Soboti in novo proizvodno halo površine 2200 kvadratnih metrov z roboti in tremi stroji za rotomoulding, s katero so za tretjino povečali proizvodne zmogljivosti. Investicija je vredna 4,5 milijona evrov.

Objekt je opremljen z novimi stroji in tehnologijo, ki jih uvršča med vodilne na področju rotomouldinga (rotacijsko litje): nekaj novimi roboti in tremi novimi stroji za rotomoulding. Eden od slednjih lahko drži 6,5-metrsko orodje in proizvaja izdelke, široke do šest metrov s prostornino do 22.000 litrov. V novem obratu ni le proizvodnja, temveč tudi oddelek za montažo, kjer lahko sestavljajo izdelke na istem mestu in s tem prihranijo dragoceni čas.

V letu 2023 začenjajo z robotizirano proizvodnjo ter s strojev, ki so sedaj ogrevani na plin, prehajajo na električne, na bolj zeleno energijo. To pomeni tudi avtomatsko doziranje materiala in veliko večjo produktivnost. Robotizacija je zelo pomembna predvsem za izdelke, ki jih proizvajajo v večjih količinah. V letu 2023 bo to proizvodnja za blagovno znamko motornih koles KTM, ki je lansiral nove modele motorjev; Roto namreč proizvaja rezervoarje za gorivo tudi za ameriško tržišče.
Zelo pomembna za robotizacijo je digitalizacija proizvodnje oziroma delovnih mest v proizvodnji – sistem MES. To pomeni brezpapirno poslovanje v proizvodnih procesih, kjer imajo zaposleni vse informacije, ki jih potrebujejo za proizvodnjo izdelka (tehnične liste, skice, sestavnice …) v digitalni obliki na delovnem mestu.
Širše tehnične možnosti, večja stopnja izpolnitve naročil in večja varnost pri delu so le nekatere od prednosti, ki jih ponuja nova tehnologija. Za podjetje Roto je pomembno je tudi krožno gospodarstvo, saj vse ostanke materiala sedaj lahko oplemenitijo in jih ponovno uporabijo.
Poleg novega proizvodnega obrata so po 26 letih odprli tudi nove poslovne prostore v velikosti 1350 kvadratnih metrov na sedežu družbe v Černelavcih pri Murski Soboti, kjer so razstavni prostor, sejne sobe, pisarne za vodstvo podjetja ter zaposlene iz komercialnega in nabavnega oddelka.
Skupna vrednost investicije v novo proizvodno halo, opremo in poslovne prostore je 4,5 milijona evrov, širitev proizvodnje pa predvideva odpiranje vsaj 20 novih delovnih mest.
Podjetje Roto je bilo letos zelo aktivno tudi na športnem področju, saj so bili organizator in sponzor največje mednarodne športne prireditve v Sloveniji  – 24. FAI svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022, ki se ga je v septembru udeležilo 130 najboljših pilotov toplozračnih balonov z vsega sveta.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL