Ne boj, mesarsko klanje

Tudi letošnja bera gorskih prelazov brezkompromisna

Peti Verbrauch tour – šteto po letih, sicer šesti – se je to leto odvijal brez tistega, čemur je bil prvotno namenjen. Merjenja porabe goriva. Postal je tehnično naporna, a izredno adrenalinsko obarvana dogodivščina, za mnoge pa je predstavljal tudi del letnega oddiha. Zaradi tega, pa tudi merodajnih izsledkov prejšnjih let, smo natančno merjenje opustili, ime dogodka pa preimenovali v krajši VT.

7-dnevna pot skozi 7 držav je od voznikov terjala skrbno koncetracijo. Dnevno smo bili priča velikim temperaturnim in višinskim spremembam, vse skupaj z do 500 dnevno prevoženimi kilometri pa je bilo porok za prijetno večerno utrujenost.

Pot smo znova pričeli v Lescah, kjer smo tudi tokrat do vrha napolnili donirane žlahtne tekočine, nato pa se odpravili proti Grossglocknerju. Odtod se bomo spominjali najbolj goste megle, ki je prekrivala pobeljena pobočja. Izredno slaba vidljivost, temperature pod ničlo in nekaj snežnih zametov na obrobjih cestišča so zahtevali temeljito zbranost voznikov avtomobilov z letnimi pnevmatikami. K VT-ju obvezno spada tudi lepo vreme, zato je bil ta dan izjema. Naslednji dopoldan nas je prevzela gorska cesta Silvretta, ki navkljub nekaj nenavadnim pripetljajem s tamkajšnjo živino, ponujala res impresivno doživetje. Potem so se nam v spomin vtisnii še Sustenpass, Col D’Iseran nad Val D’Iserom z 2770-metrskim vrhom in – za turistične razmere – špartansko infrastukturo ter nazadnje, najvišji, Col de la Bonette, ki se navadno skriva v velikanskem oblaku 2802 metra nad morjem. To, da je vsak vzpon adrenalinskim zasvojencem ponujal obilo brezkompromisnih voznih užitkov, je pravzaprav – kot tudi prejšnja leta – samo po sebi umevno.

In kot vedno, po preživetem res izjemnem tednu, se je bilo prav lepo vrniti domov, v Slovenijo! Kjer ceste kljub bistveno manj zanimivemu pogledu vendarle niso v tako slabem stanju, kjer vozniška kultura ni venomer med najslabšimi v Evropi, kjer se prav tako lahko pohvalimo z okusno hrano in vedno postreženo hladno pijačo, ob vsem tem pa se nam je na slovenskih bencinskih črpalkah na obraz še nekaj časa na skrivaj risal nasmešek …

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL