Najbolj pričakovan poceni električar

Citroen v Sloveniji predstavil novi e-C3

Električni avtomobili burijo duhove v mnogo sferah, a ena izmed najpogostejših je cena. Tudi električni avtomobili, ki naj bi nudili poceni električno mobilnost, se izkažejo kot zelo dragi za to kar ponujajo. Citroen se je odločil, da je čas, da v najmanjšem razredu ponudi konkreten avtomobil, ki bo nudil tudi (oziroma primarno) električno mobilnost.

Za to poslanstvo so izbrali najpomembnejši model v svoji floti, mali C3. Model, ki so ga od predstavitve skozi vse generacije prodali v več kot 5,7 milijona primerkih in v Sloveniji predstavlja med 20 in 30 odstotki mesečne prodaje znamke Citroen, je bil izbran za to prelomno vlogo. Citroen je kuril z napovedjo, da bo dobro opremljen električni e-C3 stal manj kot 25 tisoč evrov in kot kaže za sedaj, jim je to uspelo. Danes je bil v Portorožu model uradno predstavljen tudi slovenskim medijem, žal pa cene za slovensko tržišče še niso določene…treba bo počakati do januarja, ko se predvidoma odprejo tudi naročila.

Avtomobil je dimenzijsko podoben prejšnji generaciji, a je višji in sega v segment križancev. Kljub relativni majhnosti, prinaša veliko novosti. Prva in po mojem mnenju najpomembnejša so hidravlični omejevalniki giba vzmetenja (Advanced Comfort), kar vidimo prvič v najnižjem razredu in če je soditi po večjih bratih, bo vožnja posledično hudo udobna.Pomagali bodo tudi Advanced Comfort sedeži.

Pomebna novost, ki jo uvaja novi C3 je  povsem nov kokpit, poimenovan C-Zen Lounge, sestavlja pa ga velik centralni ekran in pa manjši ekran elegantno stisnjen pod vetrobransko steklo (serijsko).

In še zadnja, morda najbolj vidna novost na ravni celotne znamke, novi C3 uvaja novi emblem.

Glede motorjev, čeprav je poudarek na električnem pogonu, bo v ponudbi še vedno na voljo klasični bencinar z 74kW (1.2l), kasneje pride tudi blago hibridna izvedenka (isti motor). Kar se električnega pogona tiče, na voljo bosta dve bateriji (30 kWh in 44 kWh) z dosegom do 200 oziroma 320 km. Maksimalno omogočeno polnjenje je do 100 kW/h (DC). Električni motor zagotavlja 83kW (113 KM) moči, kar bi moralo zadostovati za nenaporne vožnje.

Za namig, v Nemčiji je cena električnega e-C3 23.300 €, naš uvoznik pa cene dobi v začetku naslednjega leta, ko se odprejo tudi naročila. Prve dobave so predvidene v juliju.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL