Land Rover Defender doživetje

Land Roverjev model Defender ne potrebuje neke posebne predstavitve, konec koncev gre za model, ki je "naredil" znamko in je praktično postal njen sinonim. Njegove terenske zmogljivosti in univerzalnost so ga skozi desetletja prikupili vsem, od kmetov do plemičev in od overland popotnikov do vojske.

Ko je Land Rover sprejel odločitev, da zapusti tradicionalno in puristično obliko, osredotočeno predvsem na terenske sposobnosti, so bili deležni veliko pripomb in negativnih komentarjev. A skozi zadnja leta prodajne številke kažejo, da se je Land Rover odločil pravilno – od 2020 do danes je Defender njihov najbolje prodajani model.

Wallis motor Ljubljana, zastopnik za Land Rover v Sloveniji je v sodelovanju z generalnim uvoznikom za regijo te dni za svoje stranke pripravil prav posebno doživetje na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem. V ta namen so priskrbeli skoraj vse izvedenke aktualnega Defenderja, od kratke 90ice z najmočnejšim bencinskim motorjem, ki je razvajal z 400 KM, najbolje prodajane 110-ice z tri litrskim dizelskim motorjem do povsem osnovne tovorne različice L1.

Namen je bil strankam predstaviti zmožnosti Defenderja, ki je tudi v novi preobleki obdržal izredne terenske sposobnosti. Obenem pa jim pričarati tudi tisto pravo “Defender” vzdušje, kar jim je precej lepo uspelo z druženjem okoli ognja z Defenderji lično razporejenimi na robu gozda in ob spremljavi izvrstne hrane.

Teren je bil hudo razmočen in se je po nekaj krogih spremenil v širno blatno planjavo, po kateri so drseli Defenderji, blato je letelo na vse strani. Kljub dejstvu, da so bili vsi razen enega obuti v običajne cestne pnevmatike, ni bilo potrebno iz blata vleči nobenega, kar je poseben poklon sposobnosti pogona in njegovih elektronskih možganov. Preseneča lahkotnost in izoliranost, s katero kot potnik plujete čez razrito pokrajino. Vse se dogaja tako samozavestno in mehko, zračno vzmetenje brez drame pobira luknje in udarce tudi pri malo hitrejši vožnji, pogon pa sam prilagaja delovanje motorja, zavor, zračnega vzmetenja za najboljši prenos trakcije na spolzka tla.

Defender je zaradi sofisticiranosti morda izgubil na priljubljenosti za potovanja v odmaknjene države in kotičke tega sveta, a je vsekakor pridobil na vsakodnevni uporabi in lahkotnosti uporabe tudi v težkih terenskih pogojih. Obenem mu je uspelo ostati čudovit del avtomobilskega oblikovanja, ki je ostal nezmotljivo Defender.

 

 

 

 

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL