Dominator Midi Ilumen M35

Metamorfoza znamke Dominator- MY "Safespace"

V idiličnem okolju črnogorskega resorta in marine Porto Novi, je znamka Dominator predstavila čoln, ki se bo morda izkazal za prelomnega v zgodovini znamke.

Znamko Dominator verjetno poznate, čeprav gre za eno izmed manjših in manj opaznih imen v navtičnem svetu, saj konec koncev izhaja iz sosednje Avstrije. Gradili so in še vedno gradijo, večje jahte, pri katerih so uporabljali tehnike in kvaliteto gradnje, kot jo drugače vidimo pri superjahtah. Posledično je bila tudi cena nekaj odstotkov višja, kot pri konkurenčnih znamkah. Ko je ladjedelnica dobila novega lastnika, so prešli v gradnjo dejanskih superjahtah, dolžine do 40 m, serije Ilumen, ki je z specifičnem oblikovanjem našla kar nekaj kupcev.

Kljub temu, so zaznali povečano zanimanje, za plovila tega dizajna in kvalitete, a v manjši, bolj dostopni formi. Tako se je spočela ideja o seriji manjših plovil, dolžine od 7 do 14 m, poimenovana Midi Ilumen in v Črno Goro so nas tega poletnega dne povabili na eksluzivno svetovno predstavitev prvega modela iz linije, Midi Ilumen M35.

Gre za srednjega po dolžini, M35 meri 11 m, a ko ga prvič vidite, se boste vprašali kako daleč je in če vas oči varajo. Ko zraven plovila nimate nekega merila/objekta za primerjavo, boste mislil da gre za pravo jahto, saj je dizajn povsem enak dizajnu večjih jaht v poskusu, ki ga še nismo videli. Ko vidite plovilo na slikah, ne morete verjeti da gre le za 11m dolg čoln in tako je tudi v živo, ko ga vidite od daleč. Bil sem skeptičen, kako bo tod delovalo v živo, na videu je čoln izgledal malo čokat, kot bi pričakovali. A ko je M35 priplul pred vilo, kjer smo imeli novinarsko konferenco, presenečenje, oblika deluje! Dejansko ne izgleda prav nič čudno ali neproporcionalno. Lahko vam je všeč ali ne, a mislim, da je Dominatorju v oblikovalski sferi uspelo. Nič ne štrli, vse se ujema in sklada, tudi ko so na plovilu ljudje, vse deluje in ne izgleda pomanjšano.

Tudi pri tej seriji bo Dominator ostal zvest sam sebi, zato tudi na dolžini 11m (in kasneje 7m) vztraja na uporabi tehnik gradnje superjaht, čolni se bodo tudi izdelovali v istih halah in pod istimi rokami, kot njihove 30 in 40 metrske jahte. Tako se recim ne uporablja gelcoat, ampak gre za pravo pripravo trupa in barvanje. Meje prilagoditve čolna po svojih željah nad vodno linijo so skoraj neomejene…želite odprt čoln brez kabine? Lahko. Zlato barvo? Lahko. Sobo za karaoke namesto spalnice? Lahko.

Z njim smo tudi zapluli, a več o tem boste lahko prebrali v Val Exclusive, kamor ta pomanjšana superjahta tudi sodi, za pokušino in vtis pa si lahko ogledate spodnji video s predstavitve.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL