Alfa Romeo Tonale

Najbolj pričakovani model Alfa Romea končno v živo

Letos znamka Alfa Romeo praznuje 112 let svojega obstoja, in ob tej spoštljivi letnici je v Slovenijo zapeljal eden izmed najbolj priakovani modelov te znamke, model, za katerega pričakujemo, da bo držal utrip življenja tej sloviti italijanski znamki. Gre za mali SUV, poimenovan Tonale.  O pomembnosti modela pa govori tudi dejstvo, da je prvič v zgodovini nek model Alfa Romea predstavljen na vseh trgih istočasno, na ceste v Sloveniji je Tonale zapeljal istočasno kot v Italiji, Franciji, Nemčiji,….

Čeprav je osnova Alfa Romea Tonale v osnovi ista kot v Jeep Compass, je alfa daljša, širša in nekolika nižja, z večjim prtljažnikom (500 litrov). Ko jo gledaš je v veselje opaziti ogromno oblikovalskih potez, znanih iz konceptnega vozila in nekaterih legendarnih avtomobilov Alfa Romeo. Osnovna linija vleče vzporednice z linijo “GT”, na njo pa so dodani elementi Disco Volante, 8C Competizione, Zagato,… Res gre za lep avtomobil, pravo Alfa Romeo.  Svetlobna podpisa spredaj in zadaj jo delata prepoznavno že od daleč.

Alfa ni prava Alfa, če se ne vozi odlično. Da bi Tonale izpolnil to poslanstvo, koristi vzmetenje z FSD blaženjem, aktivnim prilagajnjem blažilcev in DNA izbirnim gumbom. Razpored teže, skoraj popoln, dodan tudi elektronski samozaporni diferencial. Pohvali se še z integralnim zavornim sistemom IBS in ADAS 2 nivojem varnostne opreme.

Ena večjih kritik modelov Alfa Romeo zadnjih let je bil infotainment. Tonale to naglašuje z standardnim TFT 12 palčnim zaslonom z digitalno instrumentno ploščo in dobrih 10 palcev velikim sredinskim zaslonom. Car Play in Android Auto standardna. Prav tako je avto opremljen z Amazonovo Alexo in kot prvi avto na svetu, z NFT tehnologijo. Ta bo, če želite, beležila vso zgodovino avtomobila, neke vrste črne skrinjica, ki se je ne da ponarediti in s tem vplivala na ohranjanje cene rabljenega vozila.

Motorji so mild-hybrid 48v izvedenke bencinskega 1.5l ali 1.3l motorja, ali dizelskega 1.6 multijet. Moč varira od 130 do 275 KM (priključni hibrid), gre namreč za prvi elektrificirani model Alfa Romeo.

Cena? Od slabih 30 tisočakov naprej (s popustom)

 

 

 

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL