Vrhunska kulinarika sredi neokrnjene narave Logarske doline

Nova kulinarična zgodba Hotela Plesnik – Janez Bratovž in Tom Čopar ustvarila jedilnik, ki vrhunsko znanje prepleta s tradicijo in lokalnimi sestavinami – Prihodnost je trajnostna

V Hotelu Plesnik v Logarski dolini so pod taktirko kuharskega mojstra in pionirja sodobne slovenske kulinarike Janeza Bratovža nadgradili svojo kulinarično ponudbo. Ta bo goste še naprej nagovarjala s tradicijo, trajnostjo in povezanostjo z lokalnim okoljem ter jim omogočila še popolnejšo izkušnjo sprostitve in dobrega počutja v vrhunskem ambientu Kamniško-Savinjskih Alp. Kuhinjo prevzema mladi chef Tom Čopar, ki se je kalil v Hiši Raduha, Restavraciji JB, Vili Herberstein in restavraciji La Raza v Španiji. Svoj kulinarični podpis razvija ob uporabi lokalnih, svežih sestavin in si ob tem prizadeva za čim manjše količine zavržene hrane ter obujanje tradicionalnih domačih jedi na sodoben način.

Tradicija je izjemno pomemben del Hotela Plesnik. Družina Plesnik v Logarski dolini živi že vse od leta 1426, prvi hotel pa je Franc Plesnik odprl leta 1932, a je bil med vojno požgan. Pod vodstvom njegove hčerke in današnje lastnice Martine Plesnik je v novi podobi zaživel leta 1995 in postal prepoznavni simbol ene izmed najlepših alpskih ledeniških dolin daleč naokoli.

Več kot 90 let kulinarične tradicije

Da je bila vrhunska kulinarika del identitete hotela že od njegovih začetkov, priča knjiga receptov babice Plesnik iz leta 1935. Babičinim receptom so v kuhinji Hotela Plesnik pod budnim očesom začetnika fine dininga v Sloveniji Janeza Bratovža in mladega kuharskega mojstra Toma Čoparja zdaj pridali sodoben pridih in jih kot poklon tradiciji družine Plesnik umestili na začetek jedilnika. Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek (tatarski biftek), hišno specialiteto, po kateri so Plesnikovi sloveli že v 30. letih 20. stoletja.

Jedem družine Plesnik so v novem meniju, ki je čez dan na voljo tudi zunanjim obiskovalcem, dodali še izbor tradicionalnih jedi iz Zgornje Savinjske doline, od domačih govejih salam in sirov avtohtone jezersko-solčavske ovce bicke do grušavih žlinkrofov, ki jih pripravljajo kot samostojno slano jed.  V času kolin, ko se na zbere vsa družina Plesnik, pripravijo zgornjesavinjski želodec in druge suhe mesnine iz domače govedine iz Domačije Plesnik za vse leto. Te lahko, poleg številnih drugih lokalno pridelanih dobrot, gostje hotela okušajo tudi pri zajtrku.

Podpora lokalnim pridelovalcem

Poleg tradicije je vodilo hotelske kuhinje tudi trajnostna naravnanost, ki gre z roko v roki z neokrnjenim okoljem Logarske doline. V Hotelu Plesnik se zavedajo, da gostje vse bolj cenijo zavezanost trajnostnim pristopom in na jedilniku vse pogosteje izbirajo lokalne in sezonske specialitete s sledljivim poreklom. V Hotelu Plesnik zato večina sestavin izvira iz bližnje okolice, s čimer podpirajo lokalne dobavitelje in slovenske turistične kmetije. Na jedilniku boste tako našli govedino z Domačije Plesnik, postrvi iz ribogojnice Špegelj, ki so gojene posebej za hotel Plesnik, omako iz gob iz solčavskih gozdov (kadar je vreme naklonjeno gobarjenju) in zelišča, nabrana na lastnem vrtu in bližnjem travniku.

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo: nabor jedi, ki so polnega okusa, naravne in slastne, od ročno izdelanih njokov in raviolov do luštrekovih štrukljev in telečjih ličnic v rožmarinovi omaki. Poleg nove ponudbe, ki je čez dan na voljo vsem obiskovalcem, sta Tom Čopar in Janez Bratovž oblikovala tudi do 5-hodne večerne menije, ki z vrhunskimi okusi navdušujejo hotelske goste.

Kot poudarjajo v hotelu Plesnik, so vse njihove jedi, tudi tiste, ki ne temeljijo na tradiciji, pripravljene sveže in iz kar se da lokalnih in avtohtonih sestavin.

Prestiž, ki ga zagotavlja neokrnjena narava

V ospredju nove kulinarične zgodbe v Hotelu Plesnik bo tudi v prihodnje trajnostna gastronomija, ki spodbuja telesno zdravje, okoljsko zavest in blaginjo skupnosti.

»Le tisto, kar je zares trajnostno, je v resnici prestižno,« poudarja Martina Plesnik, lastnica Hotela Plesnik, ki si že dolga leta zavzeto prizadeva za ohranjanje neokrnjene in pristne Logarske doline. Zato obljublja, da bodo gostom v Hotelu Plesnik tudi v prihodnje zagotavljali celosten oddih v neokrnjeni naravi: številne priložnosti za sprostitev, protistresne in ajurvedske programe, jogo, meditacijo, a tudi nepozabno kulinarično izkušnjo, ki vzor črpa v lokalni preteklosti in navdih išče v trajnostni prihodnosti.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL