Vito Maccheroni

Vito Maccheroni je lokalni pasta bar z vrhunsko svežo pašto. Svojo zgodbo je začel na pokriti tržnici v BTC- -ju. Letos pa so v središču Ljubljane odprli že drugo poslovalnico, in sicer v pritličju novega hotela Neu re- sidences.

Lokal je lično opremljen v modernem italijanskem slogu in zelo všečen. Poleg lokala imajo tudi manjši vrt, ki z zelenjem in lučkami ob večerih deluje zelo privlačno. Tam in na ulici v toplih pomladnih in jesenskih večerih organizirajo tudi dogodke z Aperolom in Dj-em, kjer goste skoraj vedno pričaka tudi kakšno sladko presenečenje. Delujejo po v zadnjem času že zelo uveljavljenem sistemu »naroči in prevzemi«, kar jim omogoča vrhunsko kakovost po razumni ceni. Vse testenine izdelujejo sami po tradicionalnem postopku, imenovanem »al bronzo«. Testenine so narejene iz zdroba durum, ki je edini pravi za pripravo italijanskih testenin. Izdelujejo ga v enem največjih mlinov v Italiji v mestu Bari. Testenin tudi ne sušijo, saj imajo tako mehkejšo strukturo in boljpoln okus.

 

V ponudbi imajo pet različnih oblik, pri katerih so zelo strogi, s kakšno omako jih je treba postreči. Za pripravo omak
uporabljajo samo sveže in kakovostne surovine, ki jim jih iz Italije dostavljajo vsak dan. Pelati iz Puglie, pistacije s Sicilije, guancia-
le in pekorino iz Lazia. Poleg klasik, kot so carbonara, ragu, pesto in tartufi, je vedno na voljo tudi vsaj ena sezonska jed. V poletju
osvežilna Capri s siciljansko limono in gamberi, v jeseni kremna buča s panceto in dimljeno rikoto. V mrzlih zimskih dneh pa njihov
furlanski ragu brez paradižnika in v začetku pomladi seveda šparglji. Seveda ne manjkajo niti Aperol ali limoncello spritz ter druge
osvežilne italijanske pijače in dobro vino. Obvezno pa morate poskusiti tudi njihov tiramisu.

Buon appetito!

RECEPT ZA HITRO POLETNO PAŠTO (4 OSEBE):
• 500 g testenin (špageti ali peresniki)
• 2 mali konzervi pelatov (lahko
uporabimo tudi sveže doma-
če paradižnike)
• 500 g češnjevih ali podobnih
malih paradižnikov
• 4 stroke česna
• mali šopek bazilike
• žlica sladkorja
• sol po okusu
• dobro olivno olje
• na koncu pa sveža rikota, parmezan ali burata

Pelate z roko zmečkamo in odstranimo pecelj in trde dele. V
kozici jih kuhamo, da malo prevrejo. Male paradižnike prereže-
mo na polovice. Začinimo jih s soljo, sladkorjem in olivnim oljem
ter popečemo v pečici ali na večji ravni ponvi. Testenine kuha-
mo v vreli slani vodi po navodilih proizvajalca. V večji ponvi na
olju popražimo na dolge rezine narezan česen, da zadiši. Do-
damo pelate in pečene male paradižnike ter testenine in liste
sveže bazilike. Mešamo, da se omaka zgosti, ter vmes dodaja-
mo olivno olje ter vodo od kuhanja testenin. Ko je omaka gosta
in se sveti, testenine serviramo. Dodamo nekaj od prej našte-
tega, lahko samo parmezan ali rikoto oziroma kremno burato.
Buon appetito!

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL