Uspešno četrtič: POLBOAT YACHTING FESTIVAL

POLBOAT YACHTING FESTIVAL, največja navtične razstava na vodi na Poljskem, je potekala od 27. do 30. julija 2023 v Yacht Parku Marina v Gdyni, ki je v lasti skupine PHN.

To je bil rekordni dogodek, z največjim številom razstavljavcev doslej (80 podjetij, kar je za 15 % več kot leta 2022), predstavljenih je bilo 105 plovil, kar je za 12 % več kot leto prej, vključno z 18 s premierami (leta 2022 jih je bilo 14). Vsesplošno zanimanje je naraslo tudi zaradi številnih atrakcij in spremljevalnega programa, ki so ga pripravili organizatorji razstave.

Sodelovale so vodilne poljske ladjedelnice, kot so Sunreef Yachts (otvoritvena slovesnost festivala je potekala na katamaranu Sunreef 80 Power), Galeon Yachts (predstavila je 6 različnih modelov, vključno s premiero Galeon 560), Parker Poland (prav tako predstavila 6 različnih modelov, vključno z najbolj vročo premiero razstave Parker 100 Sorrento), Delphia, Balt Yacht, Cobrey, Northman, Stillo Yachts, Techno Marine, Pegasus Boats ali Sportis, pa tudi mnogi mladi, izjemno zanimivi proizvajalci, kot so Canna Boats in Golden Boats, Green Dream Boats, Lamdo Yachts, O’Boats, TJ Boats in Vulcan Yachts. Poleg tega je bilo v Gdinji mogoče videti številne tuje blagovne znamke plovil, med njimi slovenska plovila podjetja Alfastreet Marine, pa še: Bavaria, Cranchi, Finnmaster, Frauscher, Hanse Yachts, Jeanneau, Karnic, Lagoon, Nimbus, Rand, Saxdor, Windy. Poleg tega je bilo mogoče videti skuterje SeaDoo in Kawasaki, plovila RIB, hoverboarde, jetboarde in deske SUP.

Razstava, ki jo je organizirala Poljska zbornica industrije plovil in vodnih športov – Polish Yachts,  je edinstvena priložnost za poljske proizvajalce in distributerje plovil ter druga podjetja, povezana s to panogo, da predstavijo svojo aktualno ponudbo, zato so bila tako privezna mesta kot stojnice v šotorih razprodana že več mesecev pred dogodkom.

Prvi dan razstave so bile podeljene nagrade GDYNIA POLBOAT AWARDS, ki jih je podelil predsednik mesta Gdynia. Žirijo so sestavljali: Stanisław Iwiński – glavni urednik portala Yachtsmen.eu, Robert Błażejak – oblikovalec plovil, Piotr Jasionowski – svetovno znani strokovnjak v panogi in oblikovalec plovil. Nagrade so bile podeljene:

V kategoriji jadrnic – Hanse 460

v kategoriji motornih plovil do 10 m – Parker 100 Sorrento

v kategoriji motornih čolnov nad 10 m – Northman 1050 Trawler

Nagradni kipec je pripravil znani poljski kipar Adam Stachowicz. Podelitev je potekala v gostoljubnem okolju hotela Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, uradnemu delu pa je sledila koktajl zabava Inter Cars – Exide z glasbenim nastopom NOVIKA & DJ Lex in modno revijo Ismene Warszawske.

POLBOAT YACHTING FESTIVAL, je dogodek brez vstopnine. Letos si je dogodek v štirih dneh ogledalo več kot 23.000 obiskovalcev (povečanje od lanskega leta za približno 15 %).

V šotorih, postavljenih na obali, so se predstavila podjetja, ki ponujajo opremo za jadrnice in motorne čolne, navigacijsko opremo, dizajnerska oblačila ter ponudbe za financiranje in zavarovanje plovil. Na dogodku so bili na voljo tudi najnovejši modeli avtodomov, avtomobili Mercedes-Benz podjetja BMG Goworowski, potekale so modne revije, ipd.

Med vikendom so organizatorji skupaj s fundacijo Aktywnie i Zdrowo organizirali posebno izdajo kampanje #StayWodniakiem, tj. brezplačna križarjenja z jadrnicami in motornimi jahtami za tiste, ki bi radi odkrili novo strast in se pridružili tisočem ljudi, ki preživljajo čas na vodi.

POLBOAT YACHTNG FESTIVAL 2023 je bil izjemno uspešen, vreme je zdržalo, razstavljavci pa so bili zelo zadovoljni z kakovostnim obiskom. Poleg tega se je letos sejma udeležilo tudi veliko tujih novinarjev (med njimi seveda tudi Val Navtika) iz vodilnih medijev, kar potrjuje, da se je razstava v Gdyni že uvrstila med vodilne evropske dogodke.

Na koncu velja omeniti, da je istočasno v bližnji marini potekala regata Gdynia Sailing Days, ki je rezultat tesnega sodelovanja med Poljsko jadralno zvezo in podjetjem POLBOAT v okviru promocije mesta Gdynia – jadralne prestolnice Poljske.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL