Prost prehod modre meje z evri v denarnici

Besedilo: Uredništvo Val navtika

Novica o vstopu Hrvaške v schengensko območje je prišla že ob lanskoletnem obisku hrvaških predstavnikov Ministrstva za turizem in šport na novinarski konferenci v Ljubljani, ki jo je ob predstavitvi delovanja priredila Hrvaška turistična skupnosti v Sloveniji. Najavi izpred pol leta je sledil dejanski ukrep s 1. januarjem 2023, ki bo tudi navtikom omogočil lažje prehajanje državne meje med Hrvaško in Slovenijo. Meja Republike Slovenije z Republiko Hrvaško je bila določena s sodbo arbitražnega sodišča 29. 6. 2017 in na morju meri 18,5 km. Hrvaška pa je s 1. januarjem poleg pridružitve schengenskemu prostoru postala 20. članica evrskega območja. Plačevanje v kunah je bilo mogoče do vključno 14. januarja, od 15. januarja pa se lahko plačuje izključno v evrih.

 

S 1. januarjem 2023 je Hrvaška začela v celoti izvajati schengenski pravni red. To pomeni, da lahko vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje (imajo veljavne osebne dokumente za prehod meje), mejo med državama prestopijo kjerkoli. Mejni nadzor državne meje je tudi na morski meji in je torej za plovila ter potnike na njih odpravljen. Čeprav morska meja ostaja do 26. marca še vedno izven schengenske, bodo lahko lastniki plovil za prosti čas, krajših od 24 metrov, morsko mejo prestopali brez mejne kontrole. Do omenjenega datuma morska meja ostaja zunanja schengenska meja, podobno kot zračna. Na ta način lahko iz Slovenije plovila vplujejo v hrvaško pristanišče, ki ni mejni prehod.

Turistična taksa

Čeprav je Hrvaška postala članica schengenskega območja, je še vedno treba poravnati določene obveznosti, med katere spada tudi turistični taksa. Plačate jo lahko glede na dolžino plovila ali število oseb, ki bodo bivale na plovilu, tudi preko spletnega portala https://nautika.evisitor.hr.

Obvezno plačilo nadomestila za varnost plovbe in zaščito pred onesnaženjem

Nadomestilo za plovbo po hrvaških vodah zajema nadomestilo za varnost plovbe in zaščito pred onesnaženjem morja. Nadomestilo so dolžni plačati vsi lastniki plovil in pomorskih objektov, ki so vpisani v registre plovil v Republiki Hrvaški, ter lastniki plovil, ki so namenjena za šport in rekreacijo in plujejo ali pa so na privezu v notranjih morskih vodah in teritorialnem morju Republike Hrvaške. Vinjete, ki smo jih tuji državljani do sedaj kupovali za svoja plovila, ostajajo, primerljivo tako kot plačevanje avtoceste na kopnem, ob prihodu v teritorialno morje Republike Hrvaške pa jih bomo tuji državljani dolžni kupiti na najbližji izpostavi Luške kapitanije. Taksa se plača enkrat letno in vedno velja do konca tekočega leta. Kontrola plačil naj bi v prihodnje in zlasti v prihajajoči poletni sezoni bila še bolj temeljita kot doslej. Po napovedih uradnih organov naj bi njihovo plačevanje v prihodnje, podobno kot bo urejeno za plačilo cestnin, prešlo v spletno plačevanje, kar bi prihranilo čas in bi zmanjšalo zastoje na luških upravah in njihovih izpostavah vzdolž obale. Očitno se bo dogajanje iz pisarn in uradov preneslo na morje, kjer bodo organi pregona opravljali več rutinske kontrole.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL