Podelitev priznanj najboljšim jadralcem v letu 2022

Predsednik Jadralne zveze Slovenije Samo Lozej je danes v nacionalnem panožnem centru v Portorožu podelili priznanja za najboljše jadralce in jadralske dosežke v letu 2022, ki se je zapisalo v zgodovino slovenskega jadranja. Za jadralce leta so bili razglašeni svetovni in evropski prvak v kajtanju Toni Vodišek ter mešana posadka v razredu 470 Tina Mrak-Jakob Božič.

Vodišek je prvi slovenski svetovni prvak v olimpijskem jadralnem razredu, naslov je osvojil lani ob obali Sardinije. Zmagal je tudi na evropskem prvenstvu v Grčiji. Razred formula kite bo leta 2024 prvič na sporedu olimpijskih iger in olimpijska vozovnica je Vodiškov ključni letošnji cilj. Januarja je že začel s pripravami na Portugalskem skupaj s francosko ekipo, nato v Španiji z angleško in italijansko. V Slovenijo se je vrnil le po priznanja – najprej je to soboto prejel Bloudkovo plaketo za pomemben tekmovalni dosežek in sedaj priznanje za jadralca leta. Čez nekaj dni že odpotuje v Dubaj, kjer nadaljuje priprave s francosko ekipo.

Za nastop na olimpijskih igrah v novem mešanem razredu 470 se bosta potegovala tudi Tina Mrak in Jakob Božič. Krmarka Mrak je v Tokiu nastopila skupaj z Veroniko Macarol, v Parizu prihodnje leto pa v razredu 470 ne bo več ločene ženske konkurence, temveč bodo le še mešane posadke. Mrak in Božič sta se na svojem prvem skupnem velikem tekmovanju, lanskem evrospkem prvenstvu v Turčiji, uvrstila v regato za medalje in končala na 10. mestu. Njun osrednji cilj za leto 2023 je evropsko prvenstvo, je povedala Tina Mrak, jutri pa že odpotujeta na priprave v San Remo.

Priznanje za najboljšo mladinko leta je prejela jadralka na deski Lina Eržen, ki je bila v mladinski konkurenci tretja tako na mladinskem World Sailing svetovnem kot na evropskem prvenstvu v še enem novem olimpijskem razredu, to je iqfoil. Luka Zabukovec je prejel priznanje za najboljšega med mladinci, potem ko je bil drugi na svetovnem prvenstvu za jadralce do 17 let v razredu ilca 6. Najboljša mladinska posadka, Ana Planinšič-Lara Božič, je bila druga na mladinskem svetovnem razredu v razredu 420.

Za najbolj obetavne mlade jadralce je bila med dekleti razglašena Marina Vodišek, med fanti pa Val Eržen.

Priznanja za vrhunske dosežke so prejeli Matej Valič za 1. mesto evropsko prvenstvo master ilca7 v Španiji, posadka Martin Fras-Mija Škerlavaj ze 4.mesto mladinskem svetovnem prvenstvu 470 Mix in Alenka Valenčič, ki je osvojila 13. mesto na svetovnem prvenstvu ilca4 ter 9.mesto svetovno prvenstvo ilca 6 do 19 let – oboje v Vilamouri na Portugalskem.

V razredu optimist sta bila najboljša v letu 2022 Jaka Valjavec in Lina Sorta.

Priznanje Sekcije za velike jadrnice je v letu 2022 prejel Dušan Puh, ki je sodeloval pri številnih najpomembnejših slovenskih jadralskih projektih in jih zaznamoval s svojim znanjem, karizmo in jadralsko vnemo. Dejstvo, da nagrajenc, ki je že dopolnil 70 let, še vedno tekmuje in kot krmar dosega vrhunske rezultate, je prepričalo uopravni odbor sekcije.

Nagrado za jadralno društvo leta je prejel Jadralni klub Pirat Portorož, ki je imel največ reprezentantov v mladinskih in prehodnih razredih.

Veliko jadro za življenjsko delo je prejel Bogdan (Vilijem) Orel, ki je v preteklih 60 letih prehodil pot od tekmovalca, trenerja, gonilne sile Jadralnega kluba Jadro Koper, do funkcionarja v zvezi in klubu, ob tem pa je v vrhunske jadralce vzgojil sina in hčerki, zdaj pa uspešno tekmujejo trije njegovi vnuki.

Fotografije: Uroš Kekuš Kleva

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL