Odlično navtično branje

Uresničene sanje

Morda se še spomnite reportaž, ki sta jih o plovbi po vodah Sredozemlja v naši reviji objavljala Marina in Marko Vuk? Pluti po Sredozemlju, prosta pritiskov časa in obveznosti, so bile njune sanje, ki sta si jih upala uresničiti. Kar ni našlo prostora v reportažah ali v občasnih predavanjih, sta izpovedala v knjigi Uresničene sanje. Marko je prispeval besedilo, Marina približno sto fotografij. Na 340 straneh Marko razloži, kako se je na potovanja pripravljal, kako je teklo življenje na barki, kakšne občutke so v njem budili kraji, v katere ju je pot zanesla, opiše notranje stiske kapitana. Iskreno se dotakne odnosov in občasnih nesporazumov, ki so na tako dolgih plovbah tudi neizogiben del življenja.

Knjige se bodo vsekakor razveselili tisti, ki tudi sami upajo, da se bodo z barko podali dlje od Dalmacije, saj so slovenske knjige, ki bi jadralcem posredovale živo izkušnjo plovbe v teh krajih, zelo redke. A Uresničene sanje še zdaleč niso namenjene samo jadralcem. Najmanj toliko pozornosti kot jadranju Marko posveča krajem, ki sta jih obiskala, občutkom in razmišljanjem, ki so jih ti obiski vzpodbudili, novim obzorjem duha, ki so se mu ob tem odprli. V tem smislu se knjiga bere kot pester potopisni esej, pa tudi kot opozorilo jadralcem, naj na potovanjih svojo pozornost ne omejijo samo na veter in sidrišča. Vabi jih, naj se s potovanj učijo, raziskujejo, odstirajo tančice tisočletnega kontinuuma življenja na teh prostorih. Na lahkoten način je knjiga primerna za počitniško branje, pripoveduje o vsakdanu, ko življenje v hiši ali stanovanju zamenjamo z življenjem na plovilu.

Na kratko je o njej svoje vtise morda še najbolje strnil neznani bralec, ki je na enem izmed družbenih omrežij zapisal: »Knjiga, ki jo bereš kot potopis in hkrati uporabljaš kot priročnik ali peljar. Napisana tako, da jo s police vzameš večkrat.«

Knjiga stane 29,99 €. Naročiti jo je možno pri založbi Didakta prek spletne povezave https://www.didakta.si/avtor/marko-vuk/ ali po telefonu na številki 031 308 300.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL