METSTRADE 2023

Besedilo: Julijan Višnjevec Foto: METS

V mesecu novembru se nizozemsko mesto Amsterdam za tri dni spremeni stičišče navtičnega sektorja. Dogodek je v poslovnem smislu edinstven na svetu in rezerviran za podjetja v navtični branži. Največja tovrstna svetovna razstava Mets Trade je dogodek, kjer se predstavlja navtična oprem, materiali in sistemi na navtičnem področju. Letos so praznovali 35. let, od ustanovitve prve tovrstne platforme namenjene podjetjem navtičnega sektorja. Razstava se zgodi na sejmišču RAI in je razdeljena na specializirane sektorje kot so: superjahte, marine, ladjedelnice in materiali. Vse skupaj je organizirano na treh večjih povezanih paviljonih, z 11 dvoranami, kjer se predstavi več kot 1500 razstavljavcev iz 53 držav. Med njimi je tudi slovenski kotiček, kot del 29 nacionalnih paviljonov, ki predstavljajo 19 držav, vključno z novinko Hrvaško. Posebnost razstave je velikost ali bolje rečeno omejena dimenzija razstavnih prostorov, kjer pridejo do izraza tudi manjša podjetja, ki lahko na ta način prikažejo svoje produkte in inovacije.

Zlasti zanimiva je podelitev nagrad tehnološkim inovacijam v navtičnem svetu zato smo se drugi dan razstave Mets udeležili zajtrka še pred odprtjem razstave, ko so razglasili 32. dobitnika nagrade DAME in zmagovalce posameznih kategorij, inovacije, ki si zaslužijo več pozornosti ter dobitnika nagrade za okoljsko oblikovanje za leto 2023. Letos je bilo med sto prijavljenimi inovacijami za nagrado DAME 2023 izbranih in nominiranih 53 izdelkov iz 19 držav, ki prihajajo iz štirih celin. Pri nominacijah je bilo opaziti porast rešitev, ki podpirajo elektrifikacijo plovil. Kljub temu so organizatorji poudarili, da je potrebno narediti še več v smeri varovanja okolja in si prizadevati za kakovostno navtično opremo, ki bo imela čim manjši vpliv na okolje od izdelave pa do uporabe oziroma recikliranja na koncu življenjskega cikla.

Izbor narejen po tehtnem razmisleku

Mednarodna žirija osmih vodilnih strokovnjakov na različnih podoročjih, je dva dni pred razglasitvijo nagrado DAME 2023, v Amsterdamu preučevala vse aspekte 100-tih prijavljenih izdelkov. Nagrade so bile nato podeljene v osmih povsem novih kategorijah, ki odražajo hitro spreminjajočo se naravo navtične tehnologije in prihodnosti v industriji. Prvič so morali vsi prijavljeni pojasniti, kako je bilo zmanjšanje vpliva na okolje upoštevano pri celotni zasnovi izdelka. Žirija je na koncu izbrala devet zmagovalcev v posameznih kategorijah, 14 jih je prejelo posebna priznanja, že drugič pa je bila podeljena nagrada za okoljsko oblikovanje.

Absolutni zmagovalec nagrade DAME Design Awards, je postalo finsko podjetje Oceanvolt z visokozmogljivim električnim motorjem servorop 25. Oceanvolt je finski proizvajalec elektromotorjev, ki ga je leta 2004 ustanovil Janne Kjellman. HighPower ServoProp 25 (HPSP25) je 25kW močan celovit električni sistem namenjen jadrnicam in je opremljen s propelerjem z variabilnim korakom (pitch). Pogon se lahko vgradi na jadrnice dolžine 45-70 čevljev. Poleg pogona lahko med jadranjem služi tudi kot vodni generator in v sistem vrne do 5 kW moči, ko jadrnica pluje s hitrostjo 10 vozlov.

Zmagovalci po posameznih kategorijah:

Osebna oprema – Zhik Seaboot 700

Udobje in zabava na plovilu – Scanstrut ATMOS 12V Vodoodporna vgrajena zračna postaja

Navigacija in komunikacija – Prikazovalni sistem Raymarine Alpha Performance

Elektronski in električni sistemi – Platforma Vimar Linea XT

Pogon – Oceanvolt HighPower ServoProp 25

Palubna oprema -Ronstan Orbit Winch in Vitel Harken Push/Pull Captive Reel Winch

Varnost in zaščita na palubi – Hall Spars – ovratnik LiMit

Oprema in materiali – Spot Zero Mobile Pro Mini čistilec vode

Dobitnik nagrade za okoljsko oblikovanje – Marservis EcoCube (hrvaško podjetje)

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL