550 belih jader v Piranskem zalivu

Letošnja 29. izvedba regate Sailing Point Easter Regatta je v razredu Optimist gostila kar 550 jadralcev iz 14 držav. V Jadralnem klubu Pirat Portorož so regato povezali v Zlato serijo.

Velikonočna regata je v štirih dneh jadralcem ponudila različne vetrovne pogoje, od maestrala pa vse do močne burje, ki je na zadnji dan regate pihala s sunki do 26 vozlov in poskrbela za atraktiven zaključek dogodka.

 

Letošnja regata je postala tudi del Zlate serije – Adriatic Golden Series powered by Sailing Point. Jadralni klub Pirat je skupaj z uveljavljenima kluboma, Tržaškim pomorskim klubom (Club Nautico Triestino) Sirena in Società Velica di Barcola e Grignano, povezal štiri že uveljavljene regate v razredu Optimist. Prva regata serije je bila Sailing Point Easter Regatta, jeseni ji sledijo še 10. Meeting del Adriatico pod okriljem Tržaškega pomorskega kluba Sirena, Barcolana Young v organizaciji Società Velica di Barcola e Grignano in zaključna Halloween Regatta, ki jo bodo znova gostili Piratovci. Na tej regati bo razglašen tudi najboljši klub serije.

 

Poleg regate so organizatorji poskrbeli za bogat družabni program z delavnicami, igrami in plesom za otroke, večerom z didžejem ter čistilno akcijo na bernardinski plaži skupaj z maskoto Kareto Carletto. Praznično vzdušje so pričarala še čokoladna velikonočna jajca, ki so jih prejeli vsi jadralci, samo v enem pa se je skrivala zlata piščalka Sailing Point, ki je srečnemu dobitniku, Florianu Loeperju iz Nemčije, prinesla novo jadrnico Optimist vrhunskega slovenskega proizvajalca EXO Boats.

 »Veseli smo tako številčne udeležbe, predvsem pa nasmejanih obrazov jadralk in jadralcev, njihovih družin, ki so velikonočne praznike preživele v Portorožu in Piranu, in spodbudnih besed trenerk in trenerjev. Vse to so pokazatelji, da plujemo v pravo smer. Letos smo naredili še en korak naprej in povezali štiri že uveljavljene regate v Adriatic Golden Series powered by Sailing Point, s čimer se še tesneje povezujemo s sosednjimi klubi, izmenjujemo dobre prakse pri organizaciji regat in podpiramo delo z mladimi športnicami in športniki. Vse to ne bi bilo mogoče brez Piratove ekipe, ki je tako na kopnem kot na morju strokovno opravila svoje delo,« je povedal Mitja Margon, predsednik Jadralnega kluba Pirat Portorož in pobudnik serije.

Jadralni klub Pirat ima pri organizaciji mednarodnih regat v razredu Optimist visoke cilje. Letos bodo namreč podali kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v tem razredu za leto 2025.

 

Rezultati Sailing Point Easter Regatta 2023

Zmagovalec Sailing Point Easter Regatta je postal Bepo Duplančić (JK Labud-Split), drugo mesto je osvojil Mattia Di Martino (SVBG-Trst), tretji je bil Toma Smirčić (Sailing club Split). Med deklicami je slavila Gaia Zinali (CV Antignano), druga je bila Leanne Stella Turrin (DRCS), tretja pa Maria Luisa Silvestri (RYCC Savoia). Med mladimi slovenskimi optimisti je bil med dečki najboljši Val Grbec (28. mesto), med deklicami pa Lina Sorta (38. mesto). Oba sta člana JK Pirat Portorož. Prehodni pokal Sailing Point Easter Regate za najboljši klub je šel v roke švicarskemu DRCS.

 

Besedilo: Jadralni klub Pirat Portorož

Fotografije: Sailing Point Easter Regatta 2023 (foto: Veronika Macarol in Rok Sorta)

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL