Nov hitrostni rekord

Emirates Team New Zealand podrli hitrostni rekord na kopnem v vozilu na vetrni pogon

Pred časom smo že pisali o novem projektu novozelandske ekipe Pokala Amerike, o izgradnji kopenskega vozila, ki bi ga v celoti poganjal veter in s katerim bo ekipa poskušala podreti in preseči dosedanji hitrostni rekord s takšnim tipom vozila.

Projekta so se inženirji in graditelji lotili tik po koncu 36. Pokala Amerike aprila 2021 in do letošnjega poletja že imeli izdelan prvi prototip kopenskega vozila na vetrni pogon. Računali so namreč, da bodo pogoji za hitrostni rekord na avstralskem jezeru Gairdner pravi v avgustu 2022, ko naj bi na podlagi zgodovinskih podatkov veter pihal z zadostno močjo, hkrati pa naj bi bilo jezero v tem času zaradi običajno suhega vremena povsem izsušeno. Kot takšno bi predstavljalo idealno podlago (suhi kristali soli in dovolj velika površina) za zadani podvig.

Vreme jo je Glennu Ashbyju, pilotu za volanom ‘Horonuku’ (maorsko ime, ki v prevodu pomeni drseti hitro preko zemeljske površine), in njegovi ekipi večkrat pošteno zagodlo. Zadnji meseci so bili nenavadno deževni, tako da je bilo jezero le redko povsem izsušeno. Če pa že ni bilo vode na površini jezera, je bilo za hitrostni podvig povsem premalo vetra. Hitrostni rekord so tako po mesecih čakanja in testiranj le uspeli podreti v nedeljo, 11. decembra po avstralskem času. Z izmerjeno hitrostjo 222,4 km/h pri vetru, ki je pihal z močjo 22 vozlov, so za skoraj 20 km/h podrli dosedanji rekord, ki ga je Britanec Richard Jenkins postavil leta 2009 (njegov rekord je znašal 202,9 km/h).

Mednarodna organizacija za jadranje po kopnem in pesku FISLY (Federation Internationale de Sand et Land Yachting) je sedaj v postopku preverjanja in potrditve novega hitrostnega rekorda, tako da bomo na uradne rezultate morali še malce počakati. Pri ekipi Emirates Team New Zealand pa pravijo, da s tem njihov projekt še zdaleč ni končan. Verjamejo namreč, da je njihovo vozilo ob močnejšem vetru sposobno še nekoliko več in se tako že veselijo novih poskusov.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL