Dani u Vali 2019

Zakaj sta zgodovina in tradicija pomembni? Če želimo vedeti kam gremo, moramo najprej vedeti kje smo bili, to je stara navigacijska modrost, ki velja tako na morju, kot v življenju nasploh. Morda je ravno iz tega razloga ohranjanje spomina skozi različne festivale in dogodke tako pomembno. Na povabilo Hrvaške turistične skupnosti, smo se tako v Septembru udeležili festivala Dani u Vali (Dnevi v zalivu) v mestecu Stari Grad na otoku Hvaru.

Na Hvar se seveda pride, kot na vsak otok, ali z svojo ali z tujo barko (dobro, obstaja še zračni prevoz). Glede na to, da smo imeli organizirani prevoz, je to pomenilo trajektni prevoz iz antičnega mesta Split. Iz kopenske strani seveda Split z svojo divjo pozidavo in štrlečimi blokovskimi naselji pretekle dobe obiskovalcu nikakor ne vzbudi občutka, da bi si ga želel pobližje spoznati. Morda sem ga tudi zato do sedaj večinoma spuščal iz svojega repertoarja in se raje peljal naprej, a tokrat je bil en večer pred odhodom trajekta rezerviran za ogled mesta. In staro mestno jedro, to je vsekakor vredno ogleda. Večina od vas ga verjetno že dobro pozna in je bila tam vsaj enkrat, zato mi prosim odpustite naslednji odstavek, ali pa ga preskočite.

Igra prestolov. Zagotovo si niste mislili, da bo začetek takšen, toda turistični Split je, prav tako kot Dubrovnik in Hvar, postal neogibno povezan z to znano nadaljevanko, ki se je snemala tudi tu (mesto Mereen, za poznavalce). Sedaj se boste povsod zaletavali v namige nanjo, najsi bodo to imena vodenih ogledov ali turističnih trgovinic, povsod je opaziti zmaje in železne prestole. Če imate člana družine, ki je občudovalec serije, je morda to dober izgovor za ponovni obisk mesta. Za bolj klasično naravnane obiskovalce, pa seveda skoraj vso pozornost še vedno pobere Dioklecijanova palača. Ta arhitekturni biser, zgrajen v komaj 10 letih, še danes navdušuje z uporabljenimi tehnikami gradnje in bogatim okrasjem in je verjetno najstarejša palača na svetu v kontinuirani uporabi- torej stalno naseljena (podatek uradno še ni potrjen). Celotno mesto in njegova zgodovina sta zaznamovana z palačo, kljub vsemu pa v njem najdemo še kakšno drugo posebnost. Recimo kravato. Ki so jo izumili na hrvaškem, v modo trdno usidrali pa kdo drug kot francozi. V Splitu pa boste našli eno izmed najlepših »heritage« trgovin prestižne znamke Kroata, ki izdeluje ene izmed najkvalitetnejših kravat na svetu. Še najbolj bistveno, bili smo navdušeni nad restavracijo ….. Dalmatinska paštica tu je bila res izvrstna. Paštica tiste vrste, ki se kar stopi na jeziku. Za tiste, ki je še niste poskusili, Paštica ali Pašticada je klasična dalmatinska jed, ki ne sme manjkati na nobenem slavju, bistvena sestavina pa je dobro marinirana govedina.

Na trajekt za Hvar se vkrcamo v nekoliko kaotični splitski luki in po dveh urah plovbe med Šolto in Bračem prispemo v Stari Grad, našo bazo na otoku Hvaru. Zaradi pomanjkanja hotelske ponudbe (na voljo sta trenutno le dotrajana hotela z 2 in 3 zvezdicami), se je mestece uspelo izogniti masovnemu turizmu, zato še ohranja tisti pravi dalmatinski šarm in romantiko. Toda pozor, prej kot v dveh letih bo mesto dobilo nove 4 in 5 zvezdične hotele, ki bodo najverjetneje močno vplivali na samo podobo Starega Grada. To romantično mestece, usidrano v globokem zalivu, je namreč močno vezano na svojo več kot 2400 letno zgodovino. Kako tudi ne, ko se lahko pohvali z neprekinjenim delovanjem skozi vsa tisočletja lepih in malo manj lepih časov in je eno izmed najstarejših mest na svetu.

Revija 10-11/2021

  • INTERVJU: Jure Tomše
  • PROJEKT: Beneteau First 36
  • TEST: Bavaria C 42, Absolute 48 Coupe, Sirena 68, Ranieri Cayman 28.0
  • NAVTIČNA RAZSTAVA: Salone nautico Genoa, Monaco yacht show
  • PREDSTAVLJAMO: Obletnica Val navtika, S kajakom na 1.400 km dolgo pot,
  • REPORTAŽA: Kam? Na Biokovo!, Carriacou
  • AVTOMOBILIZEM: Hyundai Ioniq 5
  • ŽENSKA RUBRIKA: Sijoča v zimo
  • ŠPORT: Sail GP, Barkolana 53, Rolex Middle Sea Race, Testni dogodek SSL